Луиджи Галвани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луиджи Галвани
Luigi Galvani
италиански лекар и физик

Роден
Починал
Болоня, тогава Папска държава
Погребан Болоня, Италия

Образование Болонски университет
Научна дейност
Област Физика, биология, медицина
Луиджи Галвани в Общомедия

Луиджи Галвани (на италиански: Luigi Galvani) (9 септември 17374 декември 1798) е италиански лекар и физик, живял в Болоня.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1771 г. той открива, че мускулите на умрелите жаби трепват при съприкосновение с електрическа искра.[1] Той е пионер на модерното акушерство и открива, че мускулът и нервните клетки произвеждат електричество.

Галвани открива галваничния елемент, който е наречен на неговото име. Галваничният елемент е химичен източник на електроенергия, в който възниква електродвижещо напрежение и протича електрически ток в резултат на химическия състав.

През 1780 г. Луиджи Галвани открива, че когато два различни метала, например мед и цинк, бъдат допрени и след това с тях се докоснат едновременно различни участъци от нерва на крака от жаба, той се свива. Галвани нарича ефекта биоелектричество. След това създава галваничния елемент, който представлява най-общо електрическа верига от два различни метала, чиито краища са противоположно потопени в солен разтвор. Електрическата батерия, изобретена по-късно от Алесандро Волта, има подобен принцип на действие и представлява поредица от галванични елементи.

Луиджи Галвани умира на 4 декември 1798 г. в Болоня.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Luigi Galvani (1737 – 1798) – Eric Weisstein’s World of Scientific Biography.