Разлика между версии на „Ферментация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 53 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q41760.)
'''Ферментация''' е процесът на разграждане на [[въглехидрат]]ите при [[анаеробни условия]] до [[лактат]] и [[пируват]] (пирогроздена киселина)или други органични киселини. Има различни видове ферментации: [[Млечнокисела ферментация|млечнокисела]], [[алкохолна ферментация|алкохолна]], пропионовокисела, масленокисела, мравченокисела и други, като наименованието се образува от получаващите се крайни продукти.
 
Ферментацията е процес на енергетична продукция в клетката, извършващо се в анаеробна среда (без участие на кислород). Ферментацията или анаеробното окисление е тип анаеробно дишане, въпреки по-строгото определение, което съществува и определя ферментацията като дишане в анаеробна околна среда без външен акцептор на електрони.
 
Захарите са основния субстрат на ферментацията, и типичните примери за продукти от ферментация са [[етанол]], млечна киселина и [[водород]]. Въпреки че в зависимост от типа на ферментация и типа на субстратите, като крайни продукти могат да се получат и по-различни производни, както например маслена киселина и [[ацетон]]. Маята е известно, че възбужда и ускорява поцесите на ферментация в продукцията на етанол в [[бира|бирите]], [[вино|вина]] и другите алкохолни напитки, заедно с продукцията на големи количества на [[въглероден диоксид]].
 
Анаеробното дишане в мускулите на бозайниците при интензивни и неспецифични натоварвания (когато няма външен акцептор на електрони) е тип ферментация.
Анонимен потребител

Навигация