Граф: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 7 години
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на 95.42.176.134 (б.), към версия на Elkost)
Редакция без резюме
'''Граф''' (от [[немски език|нем.]] ''graf''), или '''конт''' - прието по времето на [[Карл Велики]] от византийското [[комит]] (от [[латински език|лат.]] ''comes'' през [[френски език|фр.]] ''comte''), е висша [[благородническа титла]] на поземлен [[феодал]] през [[Средновековие]]то, която в различните периоди е имала различна стойност. Възниква като служебно наименование на назначените от Карл Велики военно-административни управители и отначало няма смисъла на наследствена аристократична титла. Жената на графа се нарича '''графиня''' или '''контеса'''. В ранното Средновековие тя се дава от суверена - [[император]] или [[крал]] на член на неговия двор, който управлява дадена територия ([[графство]]) от негово име. Впоследствие титлата и владението стават [[наследство|наследствен]]и, а графовете управляват от свое име.
 
В хералдическата история на Славянска Източна Европа през ранното средновековие се среща титлата '''жупан''', кореспондиращасъответстваща по степен на графската на Запад.
 
В [[йерархия]]та на титлите граф е по-ниска от [[маркиз]] и по-висока от [[виконт]]. [[Английският]] вариант на титлата е '''ърл''' (''earl''), макар че на английски език за графовете от континентална Европа се използва думата ''count''.
Анонимен потребител

Навигация