Кихрей: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 12 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q679716.
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Кихрей''' в [[гръцката митология]], е син на морския бог [[Посейдон]] и [[нимфа]]та [[Саламина (митология)|Саламина]], дъщеря на речния бог [[Азоп]]<ref name=Аполодор>[[Аполодор]], [[Митологическа библиотека]] III, 12, 6</ref>. Кихрей става цар на остров [[Саламин]], след като убива змията, която опустошавала острова. Негова съпруга е нимфата [[Стилба]]. Техни дъщери са [[Харикло]], съпругата на кентавъра [[Хирон]], както и [[Главка]]<ref name=Аполодор>пак там</ref>, която се омъжва за [[Теламон]]. Теламон наследява царството на Кихрей.
'''Кихрей''' в [[гръцката митология]], е син на морския бог [[Посейдон]] и [[нимфа]]та [[Саламина (митология)|Саламина]], дъщеря на речния бог [[Азоп]]<ref name=Аполодор>[[Аполодор]], [[Митологическа библиотека]] III, 12, 6</ref>. Кихрей става цар на остров [[Саламин]], след като убива змията, която опустошавала острова. Негова съпруга е нимфата [[Стилба]]. Техни дъщери са [[Харикло]], съпругата на кентавъра [[Хирон]], както и [[Главка]]<ref name=Аполодор></ref>, която се омъжва за [[Теламон]]. Теламон наследява царството на Кихрей.


== Източници ==
== Източници ==
Ред 5: Ред 5:


{{гръцка митология-мъниче}}
{{гръцка митология-мъниче}}



[[Категория:Митични древногръцки царе]]
[[Категория:Митични древногръцки царе]]

Версия от 05:26, 11 май 2016

Кихрей в гръцката митология, е син на морския бог Посейдон и нимфата Саламина, дъщеря на речния бог Азоп[1]. Кихрей става цар на остров Саламин, след като убива змията, която опустошавала острова. Негова съпруга е нимфата Стилба. Техни дъщери са Харикло, съпругата на кентавъра Хирон, както и Главка[1], която се омъжва за Теламон. Теламон наследява царството на Кихрей.

Източници

Шаблон:Гръцка митология-мъниче