Разлика между версии на „Нуно Гонсалвиш“

Направо към навигацията Направо към търсенето
<gallery widths="500px" heights="200px" perrow="1">
Image:Lagos40 kopie.jpg | „Полиптих на свети Винсент“
 
</gallery>
Полиптихът предизвиква много спорове, тъй като в изобразените лица сякаш е закодирана определена информация.
* ''Първият панел'' е на монасите. В него има черен фон горе в дясно, който ограничава фигурите. този фон се слива с брадата на единия монах. От друга страна фигурите отпред в бяло са доста дефинирани, дори прицизно са изписани опрелени сенки от техните дрехи или фигури.
* ''Вторият панел'' е панелът на рибарите. Тук трите основни фигури са в три нюанса на зеленото, като рибарите са загърнати със собствената си рибарска мрежа, което определено има смисъл. Отделно долу на преден план е заел молитвена поза човек с измъчен вид ,облечен в кафяво,той държи броеница. Неговият поглед е насочен директно към зрителя, което е странно, защото би следвало композиционно да гледа към свети Винсент.Той сякаш е отделен и самотен от останалите.
* ''Третият панел'' е на инфантите.Тук прави впечатление червената рокля на кралицата, с различни ръкави- единият стегнат, а другият по широк и украсен.Роклята е леко отворена,което според изкуствоведите показва предишно раждане.Книгата, която е в средата е нарисувана така, че да може да се чете, но този текст не е обикновен. Първата страница идва от Евангелието на Йоан (14, 28-31). Мъжът с голямата черна шапка с бледо лице се идентифицира с принц [[Енрике Мореплавателя]].Тое е късо подстриган, което не съответства на модата от 15 век, както на тези от полиптиха, които са с дълги коси, така и с категоричните портрети от това време в бургундския двор на херцог Филип Добрия.
<gallery widths="130px" heights="200px" perrow="4">
Image: Aveiro March 2012-2a.jpg| Света Джована Португалска, принцеса
 
[[File:Padrão Descobrimentos labels (Western side).jpg|350px|д]]
 
== Паметник ==
Нуно Гонсалвиш е изобразен на [[Паметник на Откритията]] в Лисабон, на брега на Атлантическия океан.

Навигация