Разлика между версии на „Психеделия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 3x А|А(Б)
м (форматиране: 3x А|А(Б))
Психеделичното преживяване се свързва с непознати досега за човешкия ум възприятия и с отключване на креативността на освободеното от оковите на привидната реалност съзнание. Психеделичните състояния включват промяна на възприятията, [[Халюцинация|халюцинации]], [[синестезия]], изменено състояние за съзнателност, състояние на [[транс]] или [[хипноза]] и други изменени състояния на ума. Тези процеси могат да предизвикат промени във възприятието на човека за самия себе си и да породят нови разбирания, вариращи от просветление и осъзнаване до объркване и психоза.
 
Психеделично състояние може да бъде достигнато чрез [[медитация]], стимулиране на усещанията, [[депривация]] и най-често, чрез употребата на психеделични вещества. Когато тези психоактивни вещества се използват за религиозни или духовни цели, се наричат [[Ентеоген|ентеогениентеоген]]и.
 
== Етимология ==
Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от психиатъра [[Хъмфри Озмънд]] като определение на [[Халюциноген|халюциногеннитехалюциноген]]ните наркотици в контекста на [[психеделична психотерапия]]. Търсейки име, с което да назове преживяването, провокирано от употребата на [[ЛСД]], Озмънд се обръща към [[Олдъс Хъксли]], негов познат и публичен защитник на употребата на тези вещества за терапевтични цели. Хъксли предлага термина „фанеротим”, произлизащ от гръцките думи "проява" (φανερός) and "ум" (θυμός).
 
В писмото си до Озмънд Хъксли пише:
Една от първите употреби на термина в музиката е в “Hesitation Blue” на фолк групата [[Holy Modal Rounders]] през 1964. Първата рок група, която го използва, е [[13th Floor Elevators]] в албума си the Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators От 1966. Психеделия набира популярност през 1967 г. по време на "Лятото на любовта" и въпреки че се асоциира главно със [[Сан Франциско]], скоро се разпространява из целите щати и по света.
 
Контракултурата на 60-те има силно влияние върху популярната култура от 70-те. По-късно се свързва с [[Електронна музика|електронната]] денс музика или [[Рейврейв музика|рейв музиката]]та, позната като [[психеделичен транс]].
 
== Източници ==
562 411

редакции

Навигация