Разлика между версии на „Пиер Бонар“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Бонар рисува пейзажи, градски битови сцени и композиции от живота на семейството си, обикновенно в градина или в слънчеви интериори на стаи. Неговата жена Марта е неизменен персонаж в картините му в продължение на десетилетия. Бонар рисува и автопортрети, пейзажи, много натюрморти с цветя и плодове. Илюстрира творби на Верлен.
 
Бонар използва свободна перспектива. Известен е с най-необичайните гледни точки в композициите си, което създава най-неочаквани пространствени главоблъсканици. Изгражда картините си в хармоничен колорит от контрастни топли и студени [[хроматични]] тонове. Използва наситени, сложни цветове. Той обаче не живописва от натура, а по памет или по предварително направени ескизи, цветни или графични. Създава композициите си в ателието като опъва едновременно няколко платна върху стените на малкото си ателие. Той споделя, че ако платното е върху рамка, ще бъде ограничен в определянето на композицията, защото никога не се знае предварително какъв размер ще му е нужен. Наричат го „последния импресионист“, но той критикува [[Импресионизъм|импресионистите]], че имат слаби, необмислени композиции и натуралистични цветове.
 
== Късни години ==
През 1938 г. Бонар прави изложба в Института по изкуство в Чикаго. Той завършва последната си картина ''на „цъфнало„[[цъфнало бадемово дърво“дърво]]“'' една седмица преди смъртта си на [[Френска Ривиера|Френската Ривиера]] през 1947 г.
 
Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк организира посмъртно ретроспекция на работите на Бонар през 1948 г., когато е трябвало да се празнува 80-тия му рожден ден.
Въпреки, че Бонар избягва общественото внимание, работите му се продават добре още приживе.
 
За него [[Анри Матис]] пише: „Да! Аз твърдя, че Бонар е велик художник за нашето време и естествено, за идните поколения.“

Навигация