Хай Уикъмб: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (без right/дясно в картинки (x1))
Редакция без резюме
{{Селище инфо|Англия
| име = Хай УикъмбУикъм
| име-местно = High Wycombe
| вид =
}}
 
'''Хай УикъмбУикъм''' ({{lang-en|'''High Wycombe'''}}), често наричан само УикъмбУикъм, е град в южната част на област (графство) [[Бъкингамшър]], регион [[Югоизточна Англия]]. Той е административен център на едноименната [[Уикъмб (община)|община УикъмбУикъм]]. Населението на самия град към 2001 година е 77&nbsp;178 жители,<ref name="pop">[http://www.citypopulation.de/php/uk-england-southeastengland.php Население на Югоизточна Англия]</ref> а общото население на образуваната около него [[агломерация]] надхвърля 118&nbsp;000.
 
== Описание ==
Средновековната енорийска църква „Вси Светии“, която е сред забележителностите на града, е осветена през далечната 1086 година. Съвременният вид на сградата е резултат от няколкото разширения и реконструкции през вековете. По протежение на главната улица на града, превърната в пешеходна зона през 1990-те години, може да се видят множество сгради от 18-ти и 19-ти век. Сред тях се открояват сградата на общинския съвет, построена през 1757 година, обновена през 1859 година и т.нар. сграда „Пепър Пот“ с интересното си формообразуване, построена през 1761 година. В северните покрайнини на града е разположена друга културно-историческа забележителност - имението „Хюендън Манър“, което привлича с прекрасната си архитектура и красиви градини. В средата на 19-ти век, в продължение на три десетилетия, в резиденцията е живял бележития британски държавник [[Бенджамин Дизраели]]<ref>[http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-hughendenmanor „Хюендън Манър“]</ref>.
 
През периода 2000-2008 година, са осъществени няколко големи инвестиционни проекта, придаващи съвременен модерен облик на града. В централната част е изграден големия търговски център „Идън“ с над 100 магазина, ресторанти, кино- и боулинг зали. В близост до него е издигната и новата автогара. С модерна сграда се сдобива и Бъкингамшърския Нов Университет, който е базиран в Хай УикъмбУикъм.
 
В крайните западни части на града е разположен стадион „[[Адамс Парк]]“, който е дом на местния професионален футболен клуб - [[Уикъмб Уондърърс|Уикъм Уондърърс]], член на [[Английска първа футболна лига|английската футболна лига]].
 
== География ==
Хай УикъмбУикъм е разположен по поречието на река Уай (Wye), откъдето произлиза името УикъмбУикъм. Реката протича през централната част на града но там коритото и&#768; е скрито под бетонно покритие вследствие на строителни начинания, стартирали през 1960-те години. [[File:Adams Park from a northerly direction.JPG|мини|ляво|240п|Стадион „Адамс Парк“]] С разрастването си през последното столетие, Хай УикъмбУикъм се превръща в ядро на урбанизирана територия - [[агломерация]], включваща в състава си множество от прилежащите селища сред които Даунли, Хейзълмиър и Тайлърс Грийн, вече официално са със статут на предградия. Поради тази причина данните за населението за града Хай УикъмбУикъм варират от 77&nbsp;000 до над 92&nbsp;000 жители. Урбанизираната територия се разпростира на югоизток достигайки границата към графство [[БъркшърБаркшър]], дефинирана от средното течение на река [[Темза]], обхващайки селата Лаудуотър, Флакуел Хийт и Бърн Енд.
 
На около 5 километра в източна посока, на територията на община [[Южен Бъкс (община)|Южен Бъкс]], е разположен град [[Бекънсфийлд]], който въпреки близостта си, статистически не е включен към агломерацията.
 
В непосредствена близост, по южната тангента на Хай УикъмбУикъм, преминава [[Автомагистрала М40]], която свързва столицата [[Лондон]] с [[Оксфорд]] и [[Бирмингам]]. На около 13 километра в източно направление преминава най-външния ринг - околовръстен обход на [[метрополис]]а [[Голям Лондон]], дефиниран от [[Автомагистрала М25]]. Централните части на Лондонското Сити са разположени на около 40 километра в югоизточно направление.
 
== Население ==
[[File:Gateway building BNU.jpg|мини|230п|„Гейтуей билдинг“ - част от новите сгради на Бъкингамшърския Нов Университет.]]
 
Данните за населението на град Хай УикъмбУикъм варират от 77&nbsp;000 до над 92&nbsp;000 поради присъединяваните прилежащи селища и обявяването им за предградия. Градът е ядро на статистически дефинирана агломерация с общо население към 2001 година от 118&nbsp;229 жители. В Хай УикъмбУикъм има значителна популация от азиатски преселници, най-вече от [[Пакистан]] и [[Бангладеш]].
 
Долната таблица показва съставните части на агломерацията:
 
{| class="wikitable"
|+ Агломерация Хай УикъмбУикъм
!'''Населено място'''
!'''Население'''
Анонимен потребител

Навигация