Промени

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
'''Виртуална частица''' във [[физика]]та е [[частица]], която съществува за кратко [[време]], при която [[енергия]]та и [[Импулс (механика)|импулс]]а не са свързани по познатия ни начин. При виртуалните частици се наблюдават същите [[закони за запазване]] като при реалните.
 
По дефиниция, виртуалните частици не могат да бъдат наблюдавани, понеже в момента, в който бъдат уловени, се превръщат в реални. Тоест не може да я регистрараме но може да усетим нейното въздействие. Пример за такава частица е [[гравитонагравитон]]а.
 
Необходимостта от виртуални частици възниква в [[Квантова теория на полето|Квантовата теория на полето]], където взаимодействията между реалните частици се описват като обмен на виртуални частици.
За обяснението на голям брой явления са необходими виртуални частици:
 
* [[Закон на Кулон|Кулоновата сила]] представлява обмен на виртуални [[фотон]]и между два заряда. В триизмерното пространство от това следва, че силата намалява с квадрата на разстоянието между зарядите.;
 
* [[Силно ядрено взаимодействие|Силното ядрено взаимодействие]] представлява обмен на виртуални [[глуон]]и. Това е причината атомните ядра да са стабилни, въпреки че протоните следва да се отблъскват понеже са с еднакви заряди.;
 
* [[Слабо ядрено взаимодействие|Слабото ядрено взаимодействие]] е резултат от обмена на виртуални W [[бозон]]и.;
 
* [[Ефект на Казимир]];
 
* [[Сили на ван дер Ваалс|Силите на ван дер Ваалс]], които отчасти се дължат на ефекта на Казимир;
 
* [[Лъчение на Хокинг|ХокиновотоХокинговото лъчение]].
 
 
==Източници==
 
== Източници ==
Тази статия е съкратено и преведено копие от оригиналната статия [http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_particle]. Оригиналът, както и преводът, са защитени от лиценза за свободна документация [[GNU]].
 

Навигация