Разлика между версии на „Орден на Почетния легион“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Майстор променена на магистър. Макар и правилен, превода по смисъл е неточен, тъй като думата master в английския език е съкратена от думата magister с латински произход. В българския език думите майстор и магистър имат различни значения.
м
(Майстор променена на магистър. Макар и правилен, превода по смисъл е неточен, тъй като думата master в английския език е съкратена от думата magister с латински произход. В българския език думите майстор и магистър имат различни значения.)
Съгласно [[кодекс]]а на Почетния легион тази почетна организация има статут и права на [[юридическо лице]]. Принадлежността към ордена е висш знак за отличие, почит и официално признание за особени заслуги във [[Франция]].
 
Приемането на членове на ордена се осъществява за изключителни военни или граждански заслуги от [[Президент на Франция|президента на Френската република]], който по длъжност е Велик майстормагистър (grand maître) на ордена.
 
Почетният легион е една от най-важните институции на френската държава и един от символите на френската република. С някои изключения в ордена не приемат членове посмъртно. По думите на [[Шарл де Гол|генерал Шарл де Гол]] ''"...Почетният легион е общество на живия елит ..."''
Анонимен потребител

Навигация