Тюйлери: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Музеи в Париж, ползвайки HotCat
см изт
Ред 3: Ред 3:
'''Тюйлери''' ({{lang-fr|Tuileries}}) е бивш [[дворец]] в [[Париж]], използван за резиденция на френските крале.
'''Тюйлери''' ({{lang-fr|Tuileries}}) е бивш [[дворец]] в [[Париж]], използван за резиденция на френските крале.


Дворецът се е състоял от 3 павилиона, съединени помежду си с корпуси. Централната част на двореца е изгоряла през [[1871]] година. Страничните 2 павилиона са реставрирани и днес са част от музейния комплекс на [[Лувър]]а.
Дворецът се е състоял от 3 павилиона, съединени помежду си с корпуси. Централната част на двореца е изгоряла през [[1871]] година по време на [[Парижка комуна|Парижката комуна]] и впоследствие е взето решение сградата да бъде разрушена. Страничните два павилиона са реставрирани и днес са част от музейния комплекс на [[Лувър]]а.


На мястото на двореца Тюйлери днес е останала едноименната градина. Има идеи дворецът да бъде изграден отново. <ref>http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2380&sectionid=7&id=0002005</ref>
На мястото на двореца Тюйлери днес е останала едноименната [[градина]], до голяма степен съхранила първоначалния замисъл от 1664 г. на [[Андре льо Нотър]]. Тя граничи с Лувъра на изток, със [[Сена]] на юг, с [[площад Конкорд]] на запад и с [[улица Риволи]].

Има идеи дворецът да бъде изграден отново<ref name=samuel2006>{{cite web |last=Samuel |first=Henry |title=£200m plan to restore glory of Tuileries Palace |url=https://www.telegraph.co.uk/news/1526336/200m-plan-to-restore-glory-of-Tuileries-Palace.html |date=14 August 2006 |newspaper=The Telegraph |access-date=3 August 2016}}</ref>.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 13:23, 6 август 2018

Изглед (1850) от градината Тюйлери към двореца, Лувъра и ул. „Риволи“

Тюйлери (Шаблон:Lang-fr) е бивш дворец в Париж, използван за резиденция на френските крале.

Дворецът се е състоял от 3 павилиона, съединени помежду си с корпуси. Централната част на двореца е изгоряла през 1871 година по време на Парижката комуна и впоследствие е взето решение сградата да бъде разрушена. Страничните два павилиона са реставрирани и днес са част от музейния комплекс на Лувъра.

На мястото на двореца Тюйлери днес е останала едноименната градина, до голяма степен съхранила първоначалния замисъл от 1664 г. на Андре льо Нотър. Тя граничи с Лувъра на изток, със Сена на юг, с площад Конкорд на запад и с улица Риволи.

Има идеи дворецът да бъде изграден отново[1].

Източници

  1. Samuel, Henry. £200m plan to restore glory of Tuileries Palace // 14 August 2006. Посетен на 3 August 2016.

Външни препратки