Конкорд (площад)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Площад Конкорд)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Конкорд.

Площад Конкорд (в дъното се вижда и Мадлената)

Площад „Конкорд“ (на френски: Place de la Concorde, в превод площад на Съгласието) се намира в Париж, в началото на Шанз-Елизе, 8-и арондисман. Сградите представляват пример на строителството от епохата на класицизма.

Площадът е идея на Луи XV, който възлага осъществяването му на главния си архитект през 1755 г. Първоначално представлява заобиколен с ровове осмоъгълник, в чиито ъгли се намират алегорични статуи, символизиращи най-големите и важни градове на Франция. По средата на площада се намира конна статуя на Луи XV.

По време на Френската революция паметникът в средата на площада е заменен от огромна гилотина и името му е сменено на „Площад на Революцията“. Тук са обезглавени Луи XVI и Мария-Антоанета, а по-късно Жорж Дантон и Максимилиан Робеспиер. През 1795 година площадът си възвръща името.

В периода 1787 – 1790 г. над Сена е построен мостът Конкорд, който свързва площада с Бурбонския дворец на отсрещния бряг (днес седалище на Националното събрание).

Друг известен монумент на площада е древноегипетският обелиск, който през 1831 г. е подарен на Франция от Мохамед Али паша, управител на Египет и Судан. Пристига в Париж на 21 декември 1833 година, а е монтиран на мястото му на 25 октомври 1836. Обелискът е висок 23 метра и тежи 250 тона. Наблизо се намира и църквата Света Мария Магдалена – известна като Мадлената.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Панорамна снимка от 1919 година