Конкорд (площад)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Конкорд.

Площад Конкорд (в дъното се вижда и Мадлената)

Площад „Конкорд“ (на френски: Place de la Concorde, в превод площад на Съгласието) се намира в Париж, в началото на Шанз-Елизе, 8-ми арондисман. Сградите представляват пример на строителството от епохата на класицизма.

Площадът е идея на Луи XV, който възлага осъществяването му на главния си архитект през 1755 г. Първоначално представлява заобиколен с ровове осмоъгълник, в чиито ъгли се намират алегорични статуи, символизиращи най-големите и важни градове на Франция. По средата на площада се намира конна статуя на Луи XV.

По време на Френската революция паметникът в средата на площада е заменен от огромна гилотина и името му е сменено на Площад на Революцията. Тук са обезглавени Луи XVI и Мария-Антоанета, а по-късно Жорж Дантон и Максимилиан Робеспиер. През 1795 година площадът си възвръща името.

В периода 1787-1790 г. над Сена е построен мостът Конкорд, който свързва площада с бившия Бурбонски дворец на отсрещния бряг.

Друг известен монумент на площада е египетският обелиск, който през 1831 г. е подарен на Франция от Мохамед Али паша, управител на Египет и Судан. Фактическото му пренасяне и монтиране става на 21 декември 1833 година. Обелискът е 23 метра висок и тежи 250 тона. Наблизо се намира и църквата Света Мария Магдалена - известна като Мадлената.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Панорамна снимка от 1919 година