Света Мария Магдалена (църква в Париж)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Южната фасада с главния вход
Централният олтар
Интериор

Църквата „Сент Мари-Мадлен“ (на френски: église Sainte Marie-Madeleine) или „Света Мария Магдалена“, наричана още „Църквата на Мадлен“, или само „Ла Мадлен“ или „Мадлената“) е църква в Париж.

Намира се на площад Плас дьо ла Мадлен в 8-ми арондисман на града. Сградата е издигната в неокласически архитектурен стил. На юг от църквата се намира площад „Конкорд“, а на изток - площад „Вандом“. В непосредствена близост е едноименната спирка на метрото „Мадлен“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата има интересна история. Сега е католически храм. Идеята е била на това място да се построи храм на славата на армията на Наполеон I. Строежът започва през 1806. През 1837 е предложено сградата да бъде железопътна гара, а през 1845 окончателно е решено да бъде храм.

Строежът се проточва 85 години поради политическата нестабилност на Франция в края на XVIII век - началото на XIX век. Строителството започва при Луи XV. Кралят лично полага първия камък от строежа на 3 август 1763. В чест на Луи XV е построен площад „Конкорд“. Площадът на края на улица „Рю дьо Роял“ (rue de Royale) тогава е носел името на краля – площад „Луи XV“. В съответствие с монументалните сгради на площад „Конкорд“ новата сграда трябвало да оформи гледката от площад „Конкорд“ по „Рю дьо Роял“.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Издигната е в неокласически стил. Като модел е послужила сградата Ла Мезон каре - Квадратната къща в град Ним в Южна Франция. Размери: дължина - 108 м, ширина - 43 м, брой колони - 52, коринтски стил, всяка висока 19,5 м.

В наши дни църквата „Св. Мария Магдалена“ е част от Бенедиктинското абатство ("Benedictine abbey").

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]