Мезон Каре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мезон Каре

Мезон Каре (на френски: Maison Carrée, буквално „квадратна къща“) е древна сграда в град Ним, Югоизточна Франция и е един от най-добре запазените храмове в територията на бившата Римска Империя.

Храмът е построен около 19 – 16 пр.н.е. под патронажа на Марк Агрипа (патрон и на Пантеона в Рим). Посветен е по-късно на синовете му Гай Цезар и Луций Цезар, осиновени от император Август. Синовете на Агрипа умират през 2 – 4 г. от н.е. Надписът с посвещението към Гай и Луций е премахнат през средновековието. Местният учен Жан-Франсо Сегие, успява да възпроизведе надписа през 1758 г. по броя и редът на дупките останали във фасадата, напасвайки направени от него бронзови римски букви. Според реконструкцията на Сегие, текстът на посвещението е (преведено): „На Гай Цезар, син на Август, консул; на Луций Цезар син на Август, назначен за консул; на младите принцове“.[1]

Храмът дължи оцеляването си на факта, че е преобразен в християнска църква през 4 век, по този начин е спасен от широкоразпространеното разрушаване на храмове (в които се почитали древноримските богове) последвало след приемането на Християнството като официална религия на Рим. Впоследствие Мезон Каре се превръща в място за срещи на градските консули, конюшня по времето на Френската революция и склад за градските архиви. След 1823 г. сградата е обявена за национален музей и вътре се помещава експозиция на древноримски предмети на изкуството. Френското и наименование произлиза от стария термин – carré long, буквално значещ „дълъг квадрат“ или правоъгълник – изхождайки от формата на сградата.

Мезон Каре е идеален пример за витрувиански стил архитектура в най-класическият си вид. Издигнат върху 2,85 метра подиум, храмът доминира на площада (форум) в римският град, образувайки правоъгълник почти два пъти по-дълъг отколкото широк с размери 26,42 м. дължина към 13,54 м. широчина. Фасадата е голям портик с размери почти 1/3 от дължината на сградата. Голяма врата (6,87 м. висока, 3,27 м. широка) води до учудващо малка вътрешност лишена от прозорци, където се е помещавал олтар. В наше време в помещението не са останали декорации от античността.

Мезон Каре е послужил като модел на неокласическата църква Света Мария Магдалена в Париж.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Реконструкцията на Сегие е публикувана в CIL – Corpus Inscriptionum Latinarum на Германската академия на науките, леко преработена е била потвърдена в книгата на Робърт Ейми и Пиер Грос – La Maison Carrée de Nîmes (Париж, 1979)
  2. Roth, Leland M.. Understanding Architecture: Its Elements, History and Meaning. First. Boulder, Colorado, Westview Press, 1993. ISBN 0-06-430158-3. с. 414.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Wheeler, Mortimer. Roman Art and Architecture. Thames and Hudson, (1964). ISBN 0500200211.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]