Разлика между версии на „Сохо (Манхатън)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (коректорски)
м (замяна с n-тире; козметични промени)
'''СоХо''' ({{lang-en|'''SoHo'''}}) е квартал в западната част на [[Южен Манхатън]] - [[Ню Йорк]].
 
Известен като артистичен район и като квартала на художниците, СоХо се развива през последните десетилетия, превръщайки се и в модерно място за пазаруване. Той е идеален образец за вътрешноградско регенериране обхващащо социално-икономическо, културно, политическо и архитектурно развитие.<ref>{{икона|en}} [http://www.barrgazetas.com/papers/SoHo.pdf SoHo, New York - Mixed Use, Density and the Power of Myth] Barr, Alistair - Architect</ref>
 
СоХо е обявен за район с национално историческо и културно значение поради архитектурата си, използваща голямо количество характерни [[чугун]]ени детайли.
До средата на ХХ век районът е познат като „Hell's Hundred Acres“ (дяволските сто [[Акър|акра]]), описван като индустриална зона, оживен с мизерните си цехове и малки фабрики през деня и празен през нощта. След войната много от обектите там започват да западат.
 
[[FileФайл:SoHo-Manhattan.png|thumbмини|leftляво|250px|Уличната мрежа на СоХо с двата варианта за граница на запад.]]
 
Това се променя през 1960-те, когато в квартала започват постепенно да се заселват художници, където да живеят и работят. Тук те намират големи празни пространства в складовете и производствените халета, преустройвайки ги в т.нар. [[лофт]] апартаменти/ателиета.
 
През 1968 година активисти на новообразуваната общност регистрират организация с цел легализиране на обитаването на тази зона. Желаейки да се идентифицират и в географски смисъл, те се консултират с [[Градоустройство|градоустройствения]] департамент към общината, където наричат района „South of Houston“ (на юг от Хюстън - имайки се предвид улица „Хюстън“ в Южен Манхатън). Това название е съкратено до първите две букви на думите „SoHo“, като групата след гласуване се кръщава „Асоциация на художниците СоХо“. Оказва се, че името пасва идеално и като название на квартала.
 
=== Разположение ===
За граници на квартала се смятат: улица „Хюстън“ на север, отвъд която са кварталите [[Гринуич Вилидж]] и [[НоХо]]; улиците „Лафайет“ и „Център“ на изток, отвъд които са разположени [[Малката Италия]] и [[Нолита]]; улица „Канал“ на юг, отделяща района [[ТрайБеКа]]. За границата в западна посока има две становища. Първоначално, улица „Западен Бродуей“ е приета за западния край на СоХо. Дотам се простира и характерната му „Чугунена архитектура“. Според някои твърдения площта на квартала се простира още по на запад, достигайки до „6. авеню“.
 
== Забележителности ==
 
== Галерия ==
 
{{Квартали в Манхатън}}
 
[[Категория:Квартали в Манхатън]]

Навигация