Разлика между версии на „Спиритизъм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Етикет: липсва шаблон в раздел Източници
Етикет: липсва шаблон в раздел Източници
{{без източници}}
'''Спиритизмът''' е течение (тясно свързано със [[спиритуализъм (религия)|спиритуализма]]), чиято главна идея е контактуването с [[душа|душите]] на умрелите с помощта на [[медиум]]. Макар между спиритуализма и спиритизмаСпиритизма да има много прилики, те се различават в някои фундаментални аспекти, особено в целта за постигане на духовно съвършенство и по начина, по които последователите на двете практикуват вярата си.
 
Спиритизмът проповядва превъплъщението или [[прераждане]]то на човека след смъртта му. Това според него обяснява моралните и интелектуални различия между хората. Той дава насока за усъвършенствуване чрез даване на възможност за постигане на морално и интелектуално съвършенство чрез поправка на грешките и натрупване на знания във всеки следващ живот. Спиритизмът не приема прераждането на хората в животни, защото това би било регресивно и би противоречало на целта. За разлика от спиритуализма, който е [[религия]], спиритизмът е по-скоро философия или начин на живот. При него няма свещеници или проповедници и привържениците му не извършват религиозни ритуали. Те също така не наричат църкви местата, на които се събират, а центрове, дружества или асоциации. Дейността им се състои основно в изучаването на Доктрината на Спиритизма, прилагането на на спиритически методи за лечение (пасове) и благотворителност.
За основоположник на спиритизма се счита [[Алан Кардек]] ({{lang|fr|Allan Kardec}}, писателски псевдоним на Hippolyte Léon Denizard Rivail ([[1804]] – [[1869]]), [[Франция|френски]] [[философ]] и [[учител]], получил образованието си в института на именития [[Йохан Хайнрих Песталоци]], в [[Ивердон ле Бен|Ивердо̀н]] . Той започва да провежда спиритически сеанси през 1850 г. С помощта на дъщерите на свой приятел, играещи ролята на медиуми, той узнава за своята мисия – да съобщи на човечеството нови представи за устройството на света и живота в него. Кардек се заема да изследва материята чрез множество въпроси зададени по време на спиритически сеанси към духовете и записвайки отговорите, дадени му чрез помощта на различни медиуми. След две години Кардек решава, че е получил достатъчно информация, за да формулира (по собствените му думи) „съвършено нова теория за съществуването на човечеството, за неговата съдба и предназначение“. Основните положения на тази теория той излага в своята [[„Книга на Духовете“]] ({{lang|fr|„[[Le Livre des Esprits]]“}}, 1856), последвана от [[„Книга на медиумите“]] ({{lang|fr|„[[Le Livre des médiums]]“}}, 1861), „Евангелие според Спиритизма“ (1864) и други.
 
Алън Кардек написва само пет спиритистки книги - но тези пет книги служат като основа за Спиритизма, едно прогресивно тяло на знанието, което продължава да нараства до близо 1000 книги, след като Кардек за първи път публикува „Книгата на духовете“ през 1857 г. Поради това, че те служат като една отправната точка на Спиритизма и тъй като са резултат от сътрудничество между стотици интелекти и в двете равнини на живота (духовното и физическото ниво), Спиритистите често наричат петте книги на Кардек „Кодификация на Спиритизма“. Тоест: една съвкупността от трудове, които помагат за организирането и оформянето (кодифицирането) на специфичните учения на духовете, станали известни като Спиритизъм. Същата обосновка се прилага за това защо той използва името „Кардек“ при издаването на тези книги и защо този набор от знания беше подходящо наречен „Спиритизъм“, а не „Кардекизъм“ – защото тези знания са пряк резултат от мъдростта и добротата на просветени духове и не са резултат от работата на един единствен човек.
 
И така 5-те книги, които съставляват кодификацията на Спиритизма са:
[[Категория:Окултизъм]]
[[Категория:Религия]]
[[Категория:Философия]]
47

редакции

Навигация