Спирален клапан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хербаризиран фрагмент от червата на Акула дойка. Част от стевата му е разрязана и ясно се вижда спиралния клапан

Спирален клапан се нарича вътрешен орган характерен за рибите и кръглоустните. Той е фактически част от тънките черва и представлява специфична спирално завита част от храносмилателния тракт. Спиралните оборота, които се образуват наброяват до 40[1] и дори до 45 броя[2].

Спиралният клапан е орган характерен за видовете риби с архаичен произход, каквито са всички видове Хрущялни риби, и някои костни риби като представителите на подкласовете Ръкоперки, Бахири и Двойнодишащи риби. Непълно развит орган, който по фенкция и строеж наподобява спирален клапан се среща при кръглоусните[3]. При някои видове селдови рибе органът се среща като рудимент.

Органът е добре развит при Пластинчатохрилите каквито са акулите и скатовете. При тях макар и със сравнително къса дължина на храносмилателната система се постига сравнително висока площ на чревната повърхност[2]. Освен това в спиралния клапан значително се забавя скоростта на преминаване на храната към задните отдели като така се увеличава времетраенето на храносмилането[1]. При акулите и скатовете практически след стомаха следва спиралния клапан, който продължава в право черво[4]. В спиралния клапан луменът значително намалява по диаметър в сравнение с предходни отдели на храносмилателната система. Ето защо по-твърди и несмлени частици няма как да продължат по пътя назад. Така например акулите периодично повръщат несмляната храна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Спиральный клапан. // Большая Советская энциклопедия. Электронная версия. Посетен на 25 июля 2011.
  2. а б Ф.Оммани. Рыбы. Москва, „Мир“.
  3. Жизнь животных, под ред. С.П.Наумова и А.П.Кузякина. Москва, „Просвещение“.
  4. Sharks and Rays. Anatomy and Physiology. // Seaworld.org. Посетен на 25 июля 2011. (на английски)