Споразумение Мирофило - Плака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мястото на историческото споразумение.

Споразумение Мирофило – Плака или Плака – Мирофило е първото между оформилите се по време на ВСВ в Гърция два главни политически и военни лагера с претенции да поемат бъдещото управление на страната, а именно ЕАМ - ЕЛАС от една страна и ЕДЕС и ЕККА от друга.

Подписано е на 29 февруари 1944 г. след преговори в село Мирофило и край моста Плака, откъдето и името му.

До това историческо споразумение се стига, най-вече по причина че бъдещите десни сили в Гърция се съгласяват да обяват извън закона колаборационисткото правителство на Йоанис Ралис и Тагмата Асфалияс.

Споразумението е последвано от конференция в Ливан на 17-20 май 1944 г. и от друго споразумение от Казерта, Италия от 25 септември 1944 г., както и от споразумение от Варкиза от 12 февруари 1945 г., преди окончателно да се възпламени гражданската война в Гърция.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Woodhouse, Christopher M. Το μήλο της έριδος. Αθήνα: Εξάντας, 1976.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Συμφωνία της Πλάκας - Μυρόφυλλου в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​