Старонагънати планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Старонагънатите планини се образуват вследствие на сблъсъка на континенталните платформи преди повече от 250 млн. години.

Всички континенти, се състоят от стари сушеви части – платформи, които са най-здравите и устойчиви части на континента. В тях стават силни заметресения и не действат вулкани. Изградени са от най-старите скали на планетата.

Между старите платформи в Азия били разположени дълбоки водни басейни, в които се натрупвали дебели утайки. При движението на платформите водните басейни се отдръпнали, а утайките се нагънали и се образували така наречените старонагънати планини - високи и с голяма дължина. Те представляват огромни планински пояси около Сибирската и Китайската платформа.

След този процес е образувана и планината Урал, свързваща Европа с Азия. По-късно започва образуването на младонагънатите планини, които представляват мощни планински вериги, разположени в западната, южната и източната част на континента. Тогава се образувала и най-високата точка на Земята - Хималаите, чиято възраст е еднаква с възрастта българската Стара планина.