Старообредство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Липован старообрядец

Старообредството е руска секта възникнала през втората половина на XVII век в резултат от разцепление в Руската православна църква от реформите на патриарх Никон (1652 – 1666) с поправка на книгите, предприети с подкрепата на цар Алексей Романов.

Част от духовенството и миряните отказват да приемат реформите на патриарх Никон, изразяващи се в коригиране на богослужебни книги и приемане на църковни ритуали по гръко-византийски тертип.

Най-изявените църковни историци на руската православна църква Николай Каптерев и Евгений Голубинский застъпват тезата, че т.нар. външни и формални от богослужебна гледна точка реформи на патриарх Никон Московски се необосновани същностно и неналожителни обстоятелствено и се дължат на формилистично отношение и неразбиране на православната вяра. По тази причина, съпротивата срещу тях била естествена и основателна. На практика църквата се обърнала с цялата си мощ срещу едни традиционни битовизми на руска почва, които по никакъв начин не засягали единството, но не и естеството на вярата. От друга страна обаче, старообредците се явявали пречка пред разгръщането и реализирането на цезаропапистката идея Москва – Трети Рим.

Старообрядците са обявени вън от закона през 1685 г. с указ на царевна София Алексеевна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]