Статия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За ръководството в Уикипедия, вижте Уикипедия:Статия.

Статията е самостоятелна част от по-голямо писмено произведение, обикновено периодично издание – вестник или списание.[1]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Статиите биват няколко основни вида.

Новинарска статия[редактиране | редактиране на кода]

Новинарската статия цели навременното предоставяне на информация по актуална тема. Обикновено такава статия бързо губи от своята стойност с времето и затова се стреми да привлече и задържи вниманието на читателя на момента.

Новинарските статии се публикуват в новинарски печатни издания (вестници, осведомителни бюлетини, новинарски списания) или новинарски интернет сайтове. Статиите могат да бъдат за масовия читател (например в ежедневниците) или специализирани (за борсови новини, в политически журнали или уебсайт за технологии).

Новинарската статия може да включва разкази на очевидци на дадено събитие, снимки, графики, описания, интервюта, дискусии, мнения, представителни извадки от допитвания и т.н. Заглавието може да се подбере такова, че да привлича вниманието на читателя върху основната идея в текста. Авторът може също така да зададе общи въпроси като кой, какво, кога, къде, защо, как и в отговор да изложи избрани факти и подробности. Могат да бъдат цитирани различни източници на информация по темата като доказателство за достоверността на твърденията.

Понякога в статията се включват препратки към други страници, например част от статията на първа страница завършва с „продължава на стр. x ...“, където статията продължава. Заключението е много важна част от новинарската статия.

Речникова и енциклопедична статия[редактиране | редактиране на кода]

Статия се нарича и отрязък от справочник, посветен на отделен обект.[1] Заглавие на статията е името на обекта (ключовата дума), а след нея може да следва разяснение на свойствата на обекта според вида на справочника: по същество в енциклопедичните справочници или на качествата му като част на речта, или превод на други езици в речниците.

Стилът на речниковите и енциклопедичните статии е изключително стегнат, но ясен, в хартиените издания се използват много съкращения.

Научна статия[редактиране | редактиране на кода]

Научните статии са специфично структурирани в научен стил статии, които учени в дадена област на познанието публикуват в научни списания, след като са одобрени за публикация от специализиран съвет от рецензенти и редактори[2]. В зависимост от значимостта на научното списание, публикуваните научни статии се цитират от други научни групи, което определя както научното влияние на автора (измервано с т.нар. Н-индекс), както и това на съответното списание (измервано с т.нар. импакт фактор).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б РБЕ
  2. Мавродиева, Иванка. Методика за написване на научни статии // Реторика и Комуникации 36. септември 2018. с. 1-14.