Импакт фактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Импакт фактор (на английски: impact factor) за научно списание е измерване, което отразява средния брой цитирания към последно публикувани в списанието статии.

На български със същото значение се употребяват и термините: „коефициент на влиятелност“ и „фактор на въздействие“.

Често се използва като показател за относителното значение и влияние, което това списание има в своето научно поле. Смята се, че списанията с по-висок коефициент са по-важни и значими от останалите.

Коефициентът е създаден от американския учен Юджийн Гарфийлд, който основава в САЩ Институт за научна информация (ИНИ), днес собственост на Томсън (корпорация)|Корпорация „Томсън“. Импакт-факторът се изчислява ежегодно за онези списания, които са индексирани в докладите на ИНИ.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Impact factor“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​