Институт за научна информация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Институт за научна информаация, ИНИ (на английски: Institute for Scientific Information, ISI), основан от Юджийн Гарфийлд e базиран в САЩ канадски частен институт, собственост на дивизия Томпсън наука и здраве на корпорация Томпсън (днес известен като Томпсън ИНИ, на английски Thomson ISI), който създава библиографски бази данни на научните публикации, тяхното индексиране на база цитирания и определяне на импакт фактор, и други статистически показатели на научните разработки. Създадена е през 1960 г. от Юджийн Гарфийлд на базата на основаната по-рано компания Eugene Garfield Associates Inc.[1].

Сред библиографските услуги и бази данни на ИНИ се включват: индексиране на цитиранията Индекс за научно цитиране (Science Citation Index, SCI), първоначално обхващащ данни от 600 списания (при създаването ѝ през 1961) и разширил индексирането до 16 521 списания през 2010 г.[2]; ежегодно публикувания доклад Доклад за цитиране на списания (Journal Citation Report), който оценява импакт факторите на всички списания, индексирани от института; както и ежегодния списък на най-цитираните учени, на базата на който, в частност, се съставя Академически рейтинг на университетите в света.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Тони Каукел, Глава 15. Институт за научна информация - един век на научни публикации: колекция от есета (pdf), IOS Press, 2001, стр.149—160, ISBN 9781586031480
  2. ((en)) Търсене в списания в основен списък от списания Thomson Reuters
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Institute for Scientific Information“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]