Стефан Попов (челист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стефан Попов.

Стефан Попов
български челист
Роден: 3 април 1940 г. (78 г.)

Стефан Попов е български виолончелист с българско и британско гражданство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Попов е роден 3 април 1940 г. Започва да се учи да свири на виолончелото на дванадесетгодишна възраст. След като печели стипендия продължава обучението си в Московската консерватория от 1961 до 1963 г. под ръководството на Святослав Кнушевицки и Мстислав Ростропович. Печели много състезания, включително тези в Женева, Флоренция и Виена. През 1966 г. като финалист печели медал в Международния конкурс „Чайковски“ за виолончело. По това време получава награда от Съюза на съветските композитори за изпълнението си на руска музика.

От 1971 г. до 1975 г. Стефан Попов преподава в Бостънския университет и Консерваторията в Нова Англия. От 1977 г. до днешни дни живее във Великобритания, където е професор по виолончело в Гилдхолската школа за музика и драма в Лондон. Той свири редовно.

Неговите концерти са излъчвани по радиото и телевизията, като и са записани множество дискове. През 2006 г. записва на виолончело Концерта за цигулки на Бетховен по случай двестагодишнината от първото изпълнение на творбата. Той заявява, че е направил това за да компенсира факта, че няма концерти за виолончело на Бетховен.

През 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Лом“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Stefan Popov“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.