Стефан Попов (челист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Стефан Попов.

Стефан Попов
български челист
Роден

Образование Московска консерватория

Стефан Попов е български виолончелист с българско и британско гражданство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Попов е роден 3 април 1940 г. в град Лом. Започва да се учи да свири на виолончело на дванадесетгодишна възраст. След като печели стипендия продължава обучението си в Московската консерватория от 1961 до 1963 г. под ръководството на Святослав Кнушевицки и Мстислав Ростропович. Печели много конкурси, включително тези в Женева (1964), Флоренция и Виена. През 1966 г. като финалист печели медал в Международния конкурс „Чайковски“ за виолончело. По това време получава награда от Съюза на съветските композитори за изпълнението си на руска музика.

От 1971 г. до 1975 г. Стефан Попов преподава в Бостънския университет и Консерваторията в Нова Англия. От 1977 г. до днешни дни живее във Великобритания, където е професор по виолончело в Гилдхолската школа за музика и драма в Лондон. Той концертира редовно.

Неговите концерти са излъчвани по радиото и телевизията, като и са записани множество дискове.

През 2006 г. записва на виолончело Концерта за цигулки на Бетховен по случай двестагодишнината от първото изпълнение на творбата. Той заявява, че е направил това за да компенсира факта, че няма концерти за виолончело на Бетховен.

Удостоен е с почетното звание от великия виолончелист Янос Щаркер с „Chavailler du violoncelle“.

През 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Лом“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Stefan Popov“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.