Мстислав Ростропович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мстислав Ростропович
Мстислав Ростропович 
Роден: 27 март 1927 г.
Починал: 27 април 2007 г. (80 г.)

Мстисла́в Леопо́лдович Ростропо́вич е известен руски виолончелист и диригент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ростропович е роден в семейството на музиканти. Още на 12-годишна възраст изнася първия си концерт със симфоничен оркестър. Завършва Московската консерватория през 1946 г., а през 1959 г. става там професор. Често свири заедно с пианистите Святослав Рихтер и Емил Гилелс и цигуларите Давид Ойстрах и Леонид Коган. Жени се за солистката на Болшой театър Галина Вишневская. Получава Сталинска и Ленинска награда. В края на 60-те години обаче съветските власти започват гонения срещу него и съпругата му, защото са приютили в дачата си писателя дисидент Александър Солженицин. През 1974 г. Ростропович и Вишневская емигрират в САЩ. Четири години по-късно правителството на СССР ги лишава от съветско гражданство.

По време на престоя си на Запад Ростропович се прочува с интерпретациите си на концертите за виолончело и оркестър на Дворжак и Хайдн. Дълги години ръководи Националния симфоничен оркестър на САЩ във Вашингтон и е президент на международния фестивал в Евиан. Получава множество престижни отличия, става посланик на добра воля на ЮНЕСКО, името му е записано сред тези на 40-те "безсмъртни" - почетните членове на Френската академия. Британският вестник „Таймс“ го нарича "най-великият жив музикант".

През 1989 г., когато пада Берлинската стена, Ростропович отива там и свири пред отломките ѝ сюити на Йохан Себастиан Бах. Година по-късно той се завръща триумфално в родината си, след като му връщат руското гражданство. През 1993 г. Ростропович дава концерт на Червения площад, посетен от десетки хиляди руснаци. В края на живота си той се отдава на благотворителност в полза на детското здравеопазване в Русия.

Починал на 27 април 2007 в Москва на 80 години.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Награда Сонинг, 1981 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Видео