Давид Ойстрах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Давид Ойстрах
Давид Ойстра
руски цигулар

Роден
Починал
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Учил вМосковска консерватория
ПартияКПСС
Работил вМосковска консерватория
НаградиОрден „Ленин“
народен артист на СССР
Ленинска премия
Грами
Семейство

Уебсайт
Давид Ойстрах в Общомедия

Давид Фьодорович Ойстрах на руски: Дави́д Фёдорович (Фи́шелевич) О́йстрах e съветски цигулар, диригент и педагог, професор от Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“, народен артист на СССР.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Одеса в семейството на търговеца от втора гилдия Фишел Давидович Ойстрах и съпругата му Бейли на 30 септември (нов стил) 1908 г.[1]

От 5-годишна възраст учи да свири на цигулка при Пьотр Столярски, отначало като частен ученик, а от 1923 г. – в Одеския музикално-драматичен институт, който завършва през 1926 г. Още като студент Ойстрах излиза на сцената с Одеския симфоничен оркестър като солист и като диригент. През 1927 г. в Киев изпълнява „Концерт за цигулка с оркестър“ на Александър Глазунов под диригентството на автора.

През 1928 г. е дебютът на Ойстрах в Ленинград, а година по-късно дебютира в Москва и скоро след това става московски жител. От 1934 г. преподава в Московската консерватория „П. И. Чайковски“, където става професор (1939) и ръководител на катедра „Цигулка“ (1950).

През 1935 г. цигуларят печели първия Всесъюзен конкурс на музикантите-изпълнители. През същата година получава втора награда на Международния конкурс „Венявски“ (победителка на конкурса става Жинет Невьо). Печели 2 години по-късно конкурса „Йожен Изаи“ в Брюксел и става световноизвестен.

По време на Втората световна война музикантът участва активно във военно-пропагандните дейности.

След войната Ойстрах започва активна концертна дейност. През 1945 г. голям интерес предизвиква изпълнението му в Москва на двойния концерт на Йохан Себастиан Бах, заедно с Йехуди Менухин (първия чуждестранен изпълнител, пристигнал в СССР след войната). В периода 1946 – 1947 г. Ойстрах организира цикъла „Развитие на концерта за цигулка“, в който изпълнява концертите на Ян Сибелиус, Едуард Елгар, Уилям Уолтън и написания специално за него концерт на Арам Хачатурян. На Ойстрах е посветен Първият концерт за цигулка и оркестър на Дмитрий Шостакович, изпълнен на първия му гастрол в Ню Йорк през 1955 г.

Умира няколко часа след поредния концерт в Амстердам на 24 октомври 1974 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]