Давид Ойстрах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Давид Ойстрах
руски цигулар
Давид Ойстрах 
Роден: 17 септември 1908 г.
Починал: 24 октомври 1974 г. (66 г.)

Давид Фьодорович Ойстрах на руски: Дави́д Фёдорович (Фи́шелевич) О́йстрах e съветски цигулар, диригент и педагог, професор от Московската държавна консерватория “П. И. Чайковски”, народен артист на СССР. Роден е на 30 септември (нов стил) 1908 г. в Одеса. Умира на 24 октомври 1974 г. в Амстердам.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Давид Ойстрах е роден в Одеса в семейството на търговеца от втора гилдия Фишел Давидович Ойстрах и съпругата му Бейли[1].

От пет годишна възраст се учи да свири на цигулка при Пьотр Столярски, отначало като частен ученик, а от 1923 г. — в Одеския музикално-драматически институт (консерватория), който завършва през 1926 г. Още като студент, Ойстрах излиза на сцената с Одеския симфоничен оркестър като солист и като диригент. През 1927 г. в Киев изпълнява „Концерт за цигулка с оркестър“ на Александър Глазунов под диригентството на автора.

През 1928 г. е дебютът на Ойстрах в Ленинград, а година по-късно той дебютира в Москва и скоро след това става московски жител. През 1935 г. цигуларят печели първия Всесъюзен конкурс на музикантите-изпълнители. През същата година получава втора награда на Международния конкурсни „Венявски“ (победителка на конкурса става Жинет Невьо). Два години по-късно Ойстрах печели конкурса „Йожен Изаи“ в Брюксел и става световноизвестен.

По време на Втората световна война музикантът участва активно във военно-пропагандните дейности.

След войната Ойстрах започва активна концертна дейност. През 1945 г. голям интерес предизвиква изпълнението му в Москва на двойния концерт на Йохан Себастиан Бах, заедно с Йехуди Менухин (първият чуждестранен изпълнител, пристигнал в СССР след войната). В периода 19461947 г. Ойстрах организира цикъла „Развитие на концерта за цигулка“, в който изпълнява концертите на Ян Сибелиус, Едуард Елгар, Уйлям Уолтън и написания специално за него концерт на Арам Хачатурян. На Ойстрах е посветен и Първия концерт за цигулка и оркестър на Дмитрий Шостакович, изпълнен на първия му гастрол в Ню Йорк през 1955 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]