Стечки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стечка пред Националния музей на Босна и Херцеговина

Стечъци, стечци или стечки (на сърбохърватски: stećak и stečci – „стечък“ в ед. ч. и „стечци“ в мн. ч.) са надгробни камъни, вид стели от Средновековието, срещани в Босна и Херцеговина, както и отчасти на територията на Хърватия и Западна СърбияУжички край). Много точно маркират етнографски т.нар. сръбски земи.

Различават се по форма и големина. Върху тях се откриват стилизирани изображения на Слънцето, Луната, човешки и животински фигури, а понякога и надписи в памет на починалия.

Много учени свързват стечките с разпространението на богомилството в Босна през областта Санджак. С голяма степен на сигурност това е така, след проведения антибогомилски църковно-народен събор на Петрова църква. Някои смятат, че те са доказателство за някогашната привързаност към богомилството в т.нар. западни български земи, в частност на днешните горани, известни още като нашенци, които живеят в Косово и Албания.

Със сигурност връзката на стечките с богомилството отразява посредством тях и по-стари езически остатъци. На много стечъци обаче се намира и изображението на кръст, който като християнски символ бележи християнизиране на традицията на стечъците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • сп. „National geographic България“, брой от март 2009 г., стр. 102
  • Lubovac, Ragib Celebija: Stecci bosanski stil, Šahinpašic, Sarajevo 2016.