Стечки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стечка пред Националния музей на Босна и Херцеговина

Стечъци (единствено число: стечък), на руски стечки - от сърбохърватски: stećak, stečci - се наричат особен вид, специфични надгробни камъни и вид стели, датиращи от Средновековието и открити в Босна и Херцеговина, както и отчасти на територията на Хърватия, Западна Сърбия и в частност в Ужички край.

Стечъците много точно маркират етнографски т.нар. сръбски земи.

Те се различават по форма и големина. Върху тях се откриват стилизирани изображения на Слънцето, Луната, човешки и животински фигури, а понякога и надписи в памет на починалия.

Много учени свързват стечките с разпространението на богомилството в Босна през т.нар. Санджак. С голяма степен на сигурност това е така, след проведения антибогомилски църковно-народен събор на Петрова църква. Някои смятат, че те са доказателство за някогашната богомилска привързаност в т.нар. западни български земи, и в частност на днешните горани, известни още като нашенци, които живеят в Косово и Албания.

Със сигурност връзката на стечките с богомилството отразява посредством тях и по-стари езически остатъци. На много стечъци обаче се намира и изображението на кръст, който, като християнски символ, бележи християнизиране на традицията на стечъците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • сп. „National geographic България“, брой от март 2009 г., стр. 102