Стойка на ръце

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Танцьор в стойка на ръце.

Стоенето на ръце представлява акт на поддържане на тялото в стабилно, обърнато вертикално положение, чрез балансиране на ръце. При основната стойка на ръце тялото се държи изправено, ръцете и краката са изцяло изпънати, като ръцете са разположени приблизително на ширината на раменете, а краката са прибрани един до друг.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Стойката на ръце се изпълнява в много атлетически дейности, включително в цирка, при акробатични танци, йога, калистеника, скокове във вода, чирлидинг и художествена гимнастика.

Йогистка поза Adho Mukha Vrksasana с крака в „поза орел“ (Garudasana)

В съвременната йога съществува упражнение, което се изпълнява в поза в стойка на ръце, известна като Adho Mukha Vrksasana (на маратхийски: अधोमुखवृक्षसन).[1][2]

В съвременната гимнастика съществуват два основни стила на стойката на ръце – с изправен и с извит назад гръб.[3] Стилът на изправен гръб се използва, когато естетиката на правите линии на тялото е желана и осъществима. В много случаи обаче, като например, когато стойката на ръце се изпълнява заедно с гимнастически уред, стилът с извит гръб е за предпочитане, тъй като предлага много по-добър контрол на баланса, чрез краката и торса. Във всички случаи балансът се поддържа чрез преместване на тежестта на тялото към пръстите или дланта на ръката.

„Замръзването“ на една или две ръце е често срещано при брейк данса, при който танцьорите се стремят да приемат визуално интересни форми на тялото, които не са предмет на официални правила.

Вариации[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват много вариации на стойката на ръце, всички от които изискват от изпълнителя да притежава адекватен баланс и сила в горната част на тялото, и по-точно в трицепсите и раменните мускули.

Най-общите вариации на стойката на ръце включват:

  • Изпънати крака, държани в мъжки или женски шпагат.
  • Краката са в женски шпагат със свити колене.
  • Гърбът е извит, а краката са със свити колене и пръсти, докосващи тила.
  • Гърбът е изключително извит, а краката се държат значително по-назад от главата.
  • Стойка на една ръка, при която само едната ръка контактува със земята.
  • Рамена преса от стойка на ръце, при която тялото се повдига и спуска.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Budilovsky, Joan, Adamson, Eve. The complete idiot's guide to yoga. 2. Penguin, 2000. ISBN 978-0-02-863970-3. p. 179. (на английски)
  2. Birch, Jason et al. The Yoga of the Haṭhābhyāsapaddhati: Hathayoga on the Cusp of Modernity // Journal of Yoga Studies 2. 2019. DOI:10.34000/JoYS.2019.V2. p. 3 – 70. (на английски)
  3. Different Styles of Handstands // Посетен на 2010-09-29. (на английски)