Страйкбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Състезател по страйкбол се прицелва по време на игра

Страйкбол или казано на английски airsoft е военна игра, появила се в Япония в началото на 80-те години и много бързо разпространила се в САЩ, западна Европа и още много страни.

История[редактиране | редактиране на кода]

След края на Втората Световна война, на Япония силно е било ограничено използването на огнестрелно оръжие, освен за нуждите на отбраната. Но японци намерили изход, като създали пълни копия на бойните оръжия, които обаче са били на основата на пневматичното изстрелване на 6 мм пластмасови топчета, с което запазили своето военно обучение. Впоследствие това се превръща в спорт, който добива популярност в Европа, и в Америка.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Името „страйкбол-airsoft" е измислено от руски играчи, и буквално преведено от английски означава "удар с топче", поради проблемите с изговарянето и двусмислието на оригиналната английска дума "airsoft", която означава „мек въздух“ или "мека пневматика". В България се използват и двете думи. Този спортно–състезателна дейност представлява вид военна игра при която се използват точно изработени копия на реални бойни оръжия (реплики), стрелящи с пластмасови топчета с диамеър 6 мм (BB), изстрелвани с помощта на газ или въздух под налягане. Сценариите на игрите са еднакви или подобни на реалните бойни и тактически ситуации, като често се изиграват наистина случили се операции или военни действия. Използва се и истинско военно или полицейско снаряжение:каски, тактически жилетки, униформи, радиостанции, прибори за нощно виждане, тактически фенерчета, лазерни мерници, трасиращи топчета и др. Не съществува строго определена екипировка и облекло, всеки отбор предпочита да се облича с еднакво камуфлажно облекло и аксесоари за постигане на по-голям реализъм и за успех на игралното поле. Единствената строго определена екипировка са задължителните ОЧИЛА. Може да се играе еднакво добре и денем и нощем. Като нощните игри са рисковани поради сложното разпознаване на целите и възможността да бъде прострелян играч, който си е свалил очилата или "цивилен". Сачмите, наричани топчета - ВВ са от пластмаса, и имат скорост на излитане от цевта около 90 м/с, въпреки че тя може да варира за репликите на пистолет от 40 м/с до 130 м/с, а за репликите на снайпери и до 180 м/с. Често различните организации и отбори сами определят ограниченията в скоростта на топчетата за различните видове реплики. Теглото на сачмите е около 0,20 грама, като може да варира от 0,12 при репликите на пистолети до 0,50 гр при репликите на снайпери. Ефективната далекобойност на пистолетите е до около 30 м, а на снайперите — над 80 м. Дулната енергия обикновено е около 1 J, Но също може да варира в зависимост от правилата на дадената организация или законите на дадената държава и до няколко J. С други думи, максималното нараняване по кожата трябва да бъде синина или в краен случай леко разкъсване със съвсем малко кръв.

Концентрацията на голям брой играчи налага идентификация на участващите групи, най-често с цветна лента завързана на ръката или различни униформи, за да се избегне „приятелския огън“. Въпреки че съществуват много варианти на играта, основният е елиминирането на противниците или противниковите отбори, прострелвайки ги в тялото или в екипировката. Подобно на пейнтбола, се използват определени защитни средства като защитни очила, предпазващи от нараняване очите на играчите. Това е практически единствения физически риск при игра на страйкбол. Обикновено, ако се забележи, че някой играч е свалил защитните си очила, играта се прекъсва и той бива смъмрен да си ги сложи обратно.

В момента в много страни по света има вакуум в законодателството относно Еърсофта (Страйкбола), особено при игра на публични места, тъй като високата степен на реализъм на екипировката може да обърка населението, да предизвика фалшива тревога и намесата на полицията. Препоръчва се в такива случаи да се играе на частни терени или на специално предназначени за целта терени, като предварително са уведомени нужните структури на властта в дадената област. Въпреки това, все още има организатори, които не се съобразянват с тези препоръки и организират игри на необезопасени и непроучени терени, с което застрашават здравето на играчи или странични хора.


Основното базово изискване в играта е доверие и чест на играча, тъй като способите за проверка дали някой е получил попадение са много ограничени. Обикновено играчът получил попадение дава ясно да се разбере, че е бил елиминиран и напуска игралното поле.

Почитателите на Еърсофт (Страйкбол) по правило нямат връзка с определена идеология, нито с тенденции за употреба на насилие. По-скоро за тях е игра, повишаваща адреналина, и служеща за разтоварване. Известно е, че специалните части на много страни практикуват Еърсофт (страйкбол) за подобряване на тактическата си и стрелкова подготовка.


Българският документален филм: Еърсофт-Военни Игри: http://www.youtube.com/watch?v=6TJvQ1Cl-u8

В България[редактиране | редактиране на кода]

В Република България съществуват няколко организации, които се занимават с организирането на страйкболни/еърсофт игри, продажбата на страйкбол/еърсофт оръжия и доставката на екипировка. Игри се провеждат от началото на 2003. В момента има изградени няколко регионални клуба в РБ, които организират игри в страната.

Екипировка[редактиране | редактиране на кода]

Защитни средства[редактиране | редактиране на кода]

Основната екипировка нужна за игра на страйкбол са защитни очила, оръжие и муниции. За повишавене реалността на играта и резултатите и все пак е нужна по-пълноценна екипировка.

Защитните очила, със или без защитаваща лицето част, са и единствената минимално изисквана защита. Мунициите BB не нанасят особена вреда, но ако оръжието е било тунинговано (усилено, подобрено) или разстоянието между стрелящия и целта му е малка, болката която причиняват е по-голяма. Кокалчета по ръцете, ушите, устните и други подобни места са силно чувствителни, и е доста болезнено, когато бъде получено попадение в тях. Облеклото обикновено дава достатъчна защита, но често ръцете и лицето остават незащитени.

Защитните очила не трябва да могат да бъдат повредени или засегнати по какъвто и да било начин от най-тежката сачма BB изстреляна от най-много 30 см от най-мощното оръжие участващо в играта. Често защитните очила се замъгляват (запотяват), защото затопленият влажен въздух между тях и лицето се отстранява трудно без да се свалят. Колкото повече въздух циркулира между лицето и очилата, толкова по-малко се замъгляват те. Също така съществуват очила, които не се замъгляват. Термичните очила фунционират чрез две разделени плоскости, и въздухът между тях предпазва замъгляването на вътрешната. Въздухът не провежда добре топлина. Термичните очила са доста скъпи, въпреки че съществуват и други начини да се намали или изчисти напълно замъгляването. Най-лесния е с парцал натрит със сапун се натърка вътрешната страна на очилата. Този метод намалява замъгляването, но не го емиминира и трябва да се прилага преди всяка употреба на очилата. Друга възможност е използването на специални anti-fog спрейове.

Съществуват и специални мрежести очила. Те се произвеждат изключително за нуждите на страйкбола. При тях отсъства проблема със замъгляването, но намаленото количество светлина създава някои неудобства.

Жълто оцветените очила увеличават контраста, от което видимостта на дневна светлина се подобрява. Обаче ако светлината не е достатъчна, намаляват видимостта, като например на свечеряване или в облачно време.

Облекло (Battle Dress Uniform - BDU)[редактиране | редактиране на кода]

Еърсофт (Страйкбол) не трябва да се прaктикува с облекло, което няма нужната здравина. Най-подходящо е военен жакет, камуфлажен панталон и туристически обувки (тип „кубинки“ също са подходящи). Оръжейните, ловджийски и спортни магазини са най-подходящото място за набавяне на подходящата екипировка. Облеклото, закупено в тези магазини, е достатъчно здраво за да издържи изпитанията на които го подлага играта на страйкбол. Наличието на повече джобове по дрехите е също предимство, но те трябва да могат сигурно да се затварят със закопчалки или копчета, достатъчно големи и удобни за да могат да се закопчават и откопчават бързо и с ръкавици. Важно е облеклото да бъде удобно, понякога турнирите продължават няколко дни, влючително при лошо време. По принцип камуфлажните цветове са за предпочитане, но често подходящо зелено или кафеникаво също върши работа. Разбира се има и камуфлажни облекла със специални видове шарки, имитиращи фона в различните типове местности и през различни сезони. При нощни игри се препоръчва да не се ползват черни облекла, а нормални камуфлажни, защото често пъти нощта не е абслютно тъмна и се забелязват различаващите се по тон обекти.

Долно облекло в екипировката[редактиране | редактиране на кода]

Ако времето е топло е подходяща лека риза или тениска с дълги ръкави под военното яке. Ако температурите са умерени, или е хладно, се препоръчва подходящо по-дебело облекло или военна шуба, често се налага дълго време да се стои неподвижно, което може да предизвика охлаждане на организма.

Чорапите са друга част от облеклото, която много хора подценяват. Подходящите чорапи намаляват умората, намаляват опасността от поява на мазоли и рани по стъпалата, държат достатъчно топлина, пазят краката сухи, и въобще влияят на цялостното физическо състояние и здраве на играча. В по-студено време е по-добре два чифта тънки чорапи един върху друг, отколото един чифт дебели, защото тънките чорапи изолират по-добре.

Обувки (ботуши)[редактиране | редактиране на кода]

За игра на Еърсофт (страйкбол), най-често не са подходящи спортни обувки. Обувки тип „кубинки“ са едно от най-добрите решения. Обувките който ползват повечето специални части по света са подобни на тях, но са малко по-леки и подметките са с по-заоблени краища , което позволява по-безшумното придвижване особено по горски и планински терени. „Кубинките“ са достатъчно твърди и здрави за да предпазят стъпалото и глезените от изкълчвания, навехвания и травми предизвикани от удари, също така издържат и предпазват по-добре от вода, кал и др. Важно е обувките да бъдат точно по мярка, защото всяко несъответствие в размера може да предизвика наранявания и влошаване на общото състояние на играча. Най-разпространения прийом за правене на обувките по-удобни е ходенето с тях с мокри вълнени чорапи докато не изсъхнат. Счита се, че след около 10-15 километра ходене обувките вече са се нагласили достатъчно по краката на носещия ги.[източник? (Поискан преди 4 дни)]

Ръкавици[редактиране | редактиране на кода]

Ръкавиците защитават ръцете от нараняваня и намаляват болката от попадения в китката и пръстите. Също така предпазват от нараняваня, които се получават при лош хват, бързо и нервно боравене, презареждане и др. с оръжието, предизвикани от мерните прибори, предпазители, ударник и други издадени метални части. Несъмнено предпазват и от студ или прекалена горещина. Проблемът често е при ръкавиците с цели пръсти, че затрудняват презареждането с муниции и други по-фини действия, налагащи се за изпълнение на игралното поле.[източник? (Поискан преди 4 дни)]

Шапки и покривала за главата[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено се употребяват, шапки, кърпи са глава или други подобни. Камуфлажните военни шапки, шапки за джунгла, каски и барети са сред най-често срещаните. Изборът зависи от личните предпочитания и конкретните изисквания на терена и климата. Подходящата защита на главата може да спести доста болезнени усещания от попаденията на пластмасовите сачми. Също така подходящите шапки намаляват вероятността да бъде забелязан играча и го предпазват от дъжд и студ.[източник? (Поискан преди 4 дни)]