Странд, Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Странд

Странд е улица в Уестминстър. Днес улицата тръгва от Площад Трафалгар и върви на изток като свързва Улица Флийт с Темпъл Бар и така се отбелязва границата на Лондонското Сити в тази част.

История[редактиране | редактиране на кода]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Странд води името си от староанглийската дума за "бряг" или "речен бряг." До укрепяването на бреговете на Темза през 19-и век улицата е минавала направо покрай реката.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Районът е бил предпочитан за живеене извън старите римски стени още от саксонските времена, а също така това е бил пътят, който свързвал стария римски град Лондиниум с новия саксонски град Лунденвик. По-късно, през Средновековието, е свързвал живеещите в Лондонското Сити (градският и търговски център) и кралския дворец Уестминстър (националният политически център). До 16-и или 17-и век единственият съперник на тази улица като свръзка между тези два района е била река Темза, като на бреговете ѝ са се намирали дворците на няколко епископи и дворцови служители:

Тези сгради са имали свой собствен излаз на реката. По времето на Кралица Виктория през 1865-70 редицата от сгради на улица Странд била разделена от реката с укрепването на бреговете ѝ и оформянето на крайбрежни улици.

През Викторианската Епоха, улица Странд станала модно място. Много авангардни писатели и мислители се събирали тук, между тях Томас Карлайл, Чарлз Дикенс, Уилям Мейкпийс Такъри, Джон Стюарт Мил, Хърбърт Спенсър и ученият Томас Хъксли. Вирджиния Улф също е писала за улица Странд в някои от своите есета.

Театър[редактиране | редактиране на кода]

Улица Странд е била център на Викторианския театър и нощен живот. Преустройството на източната част на улицата през 90-те години на 19-и век и в началото на 20-и век обаче довело до загубата на редица театри — Опера комик, Глобусът, Кралския Театър Странд и близкия Театър Олимпик. Други затворени театри на улица Странд са Театър Гейъти (затворен през 1939, а сградата е разрушена през 1957), Театъра на Тери (превърнат в кино през 1910 и разрушен през 1923), Тиволи (затворен през 1914 и по-късно разрушен) и театър Сан Суси.

Оцелелите и до днес театри са Театър Аделфи, Театър Савой и Театър Водевил.

Известни сгради[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от 19 век, показващ црквата St Mary-Le-Strand и фасадата на Съмърсет хаус.
Църквата St. Clement Danes близо до началото на Флийт стрийт

Вижте Също[редактиране | редактиране на кода]