Суап (финанси)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Суап)
Направо към: навигация, търсене

Суап (на английски: swap, Br.E. /swɒp/, Am.E. /swɑːp/ — размяна, замяна, обмен), срещано на български и като суоп, е финансов инструмент, договор за размяна на серия бъдещи плащания, при който поне за едната страна не е известен размерът на бъдещите плащания (но е известна формула по която ще бъдат определени). По своята същност суапът може да се разглежда като серия от форуърдни контракти.

Най-разпространените видове суапи са:

  • лихвен суап;
  • валутнообменен суап (FX swap), който не бива да се бърка с кръстосания валутен суап (cross-currency swap);
  • кредитен суап;
  • стоков суап;
  • суап върху акции.

По принцип суапите се търгуват на извънборосови пазари – т.нар. „на гише“ (на английски: over-the-counter, OTC), при което едната страна по суапа е дилър или брокер, което позволява те да бъдат структурирани изцяло според нуждите на клиента. Някои борси правят опити за борсово търгуване на стандартизирани суапови контракти, например Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board Options Exchange и Eurex.

Лихвен суап[редактиране | редактиране на кода]

Валутнообменен суап[редактиране | редактиране на кода]

Валутнообменен суап представлява покупката на една валута в замяна на друга на текуща дата и обратното действие на бъдеща дата. Разновидност е такъв суап, при който са определени в бъдещето дати. По-ранната играе ролята на текуща спрямо по-късната, въпреки че договарянето се извършва по-рано от която и да е от двете бъдещи дати.

Пример. Британско предприятие има както вземания в € от продадено производство, така и задължения в € към доставчиците си от Еврозоната .
Една възможност за това предприятие да покрие текущите си задължения в Британия е като приеме вземането си в € и го преобърне в £, а след един месец да продаде £ и да купи €, за да погаси задължението си към доставчиците си. По-подробно, вземането е за €10 000, а след един месец ще се дължат също €10 000. Текущото му задължение е за £5 000. Има вероятност след един месец курсът на € спрямо лирата да се покачи, което ще означава, че ще е нужно да се платят повече лири за единица € отколкото един месец по-рано. EUR/GBP e 1 EUR за 0.7689 GBP, а месец по-късно е 0.8332 GBP. Обръщането на €10 000 вземане ще даде £7 689, с които ще бъде покрито задължението от £5 000. След един месец, обаче, за покриване на задължението от €10 000, ще трябва да се похарчат £8 332, което дава разлика от £643, която се явява загуба.
Обърнете внимание, че ако ставаше въпрос съответно за 100 000, 50 000 и 100 000, загубата щеше вече да бъде £6 430, а при още едно увеличение с десет пъти загубата става £64 300. Трябва да се има предвид, че големите предприятия извършват дейност с много по-високи по размер средства, а това означава много по-големи загуби при същата промяна на валутния курс.
За да се избегне този риск, се обособява едномесечен валутнообменен суап (1M FX swap), при който предприятието купува британски лири, плащайки в € по текущия курс (spot), и едновременно с това купува €, продавайки британски лири по очакван след 1 месец бъдещ курс (1M forward),

Връзки[редактиране | редактиране на кода]