Съдебен спор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Съдебен спор“
Жанрсъдебно шоу
Водещ(и)Нана Гладуиш
СтранаБългария
Езикбългарски език
Сезони13
Епизоди888
Продукция
Времетраене60 минути с рекламите
Разпространение
ТВ КаналНова ТВ
Излъчванеот 3 октомври 2010

„Съдебен спор“ е единственото в България съдебно шоу. Излъчва се всяка събота и неделя от 11 часа в ефира на Нова телевизия.

Епизодите могат да бъдат гледани на страницата на NOVA Play и YouTube.

Формат[редактиране | редактиране на кода]

В предаването се явяват ищец, който е завел граждански иск срещу ответника. Ответникът много често не се явява и се представлява от служебен защитник, който е истински адвокат. В началото на предаването водещата Нана Гладуиш задава въпроси на ищеца, а след това се показва репортажа на главния редактор на Съдебен спор Жоро Игнатов. В този репортаж ищеца и Игнатов отиват до ответната страна и я питат въпроси свързани с делото. Репортажите са с продължение около 15 минути. След този репортаж започва съдебният процес. В залата влиза съдията и двете страни започват да излагат доказателства и да отговарят на въпросите на съдията. Често идват свидетели и вещи лица. След като той се оттегля на съвещание „журито“ (т.е. публиката в залата) и водещата задават уточняващи въпроси, след което гласуват за една от страните в процеса. Зрителите на предаването могат също да гласуват на страницата на Съдебен спор във интернет сайта Facebook. Съдията влиза в залата и съобщава съдебното определение. Определенията често нямат нищо общо с вота на публиката в залата.

Историите и участниците в Съдебен спор са реални. Постановените съдебни решения въобще не ангажират съдебните институции. Те нямат абсолютно никаква сила за страните в процеса, а единствено показват съображенията на телевизионния съдия, който се позовава на действащото българското законодателство.

В края или в началото на всяка една календарна година има и специално издание, в което се показват най-добрите и най-смешните моменти в предаването за изминалата година.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Позиция
Водеща Нана Гладуиш
Главен редактор Жоро Игнатов
Телевизионен съдия действащ Иван Сотиров
бивш Антон Станков

Ирена Александрова

Искра Онцова

Силвия Паунова

Пристав действащ Валентин Василев
бивш Йоан Богданов

Марина Цветанова

Ивайло Спасимиров

Галин Найденов

Публика/ жури 14 души

Телевизионните съдии в реалния живот са адвокати[1][2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]