Съдебен спор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съдебен спор
Жанр съдебно шоу
Водещ(и) Нана Гладуиш
Страна България
Език български език
Сезони 10
Епизоди 800+ (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 60 минути с рекламите
Разпространение
ТВ Канал Нова ТВ
Излъчване 2010-днес

„Съдебен спор“ е единственото в България съдебно шоу. Излъчва се всяка събота и неделя от 11 часа в ефира на Нова телевизия.

Епизодите могат да бъдат гледани на страницата на NOVA Play.

Формат[редактиране | редактиране на кода]

В предаването се явяват ищец, който е завел граждански иск срещу ответника. Ответникът много често не се явява и се представлява от служебен защитник, който е истински адвокат. В началото на предаването водещата Нана Гладуиш задава въпроси на ищеца, а след това се показва репортажа на главния редактор на Съдебен спор Жоро Игнатов. В този репортаж ищеца и Игнатов отиват до ответната страна и я питат въпроси свързани с делото. Репортажите са с продължение около 15 минути. След този репортаж започва съдебният процес. В залата влиза съдията и двете страни започват да излагат доказателства и да отговарят на въпросите на съдията. Често идват свидетели и вещи лица. След като той се оттегля на съвещание „журито“ (т.е. публиката в залата) и водещата задават уточняващи въпроси, след което гласуват за една от страните в процеса. Зрителите на предаването могат също да гласуват на страницата на Съдебен спор във интернет сайта Facebook. Съдията влиза в залата и съобщава съдебното определение. Определенията често нямат нищо общо с вота на публиката в залата.

Историите и участниците в Съдебен спор са реални. Постановените съдебни решения въобще не ангажират съдебните институции. Те нямат абсолютно никаква сила за страните в процеса, а единствено показват съображенията на телевизионния съдия, който се позовава на действащото българското законодателство.

В края или в началото на всяка една календарна година има и специално издание, в което се показват най-добрите и най-смешните моменти в предаването за изминалата година.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Позиция
Водеща Нана Гладуиш
Главен редактор Жоро Игнатов
Телевизионен съдия действащ Иван Сотиров
бивш Антон Станков

Ирена Александрова

Искра Онцова

Пристав действащ Марина Цветанова
бивш Ивайло Спасимиров

Галин Найденов

Публика/ жури 14 души

Телевизионните съдии в реалния живот са адвокати[1][2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]