Съдомиялна машина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Съдомиялня)
Съдомиялня в отворено състояние за зареждане със съдове

Съдомиялната (наричана също съдомиялна машина) е домакински електроуред за използване в кухня или заведение за измиване на посуда. Тя е от вида едра бяла техника.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за механично ръчно съдомиялно устройство датират от 1850 г., когато е било патентовано от Джоуъл Хаутън. Съвременните съдомиялни машини са наследници на изобретената подобна машина (също с ръчно задвижване) през 1886 г. от Джоузефин Кокрейн (внучка на изобретателя Джон Фич), която тя показва на Световното изложение в Чикаго през 1893 г. През 1920 г. се появяват първите съдомиялни, които са с постоянно инсталирана към водопроводната мрежа водна инсталация. През 1940 г. се появяват първите съдомиялни с електрически подсушаващи елементи. След 1970 г. съдомиялната вече се е възприемала като обикновен домакински електроуред.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Основни елементи на съдомиялната машина са помпа за чиста и мръсна вода, нагреватели и контролно табло. Помпата се задвижва от асинхронен двигател или от синхронен с постоянен магнит. Вътре водата се изпомпва под повишено налягане върху съдовете заедно с почистващия препарат. Контролното табло показва коя програма се изпълнява и оставащото време.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Посочва се мощността, която консумира и количеството вода за съответните програми.

Марки съдомиялни[редактиране | редактиране на кода]

Сред популярните марки съдомиялни са „Уърлпул“, „Бош“, „Зануси“, „Горене“, „Индезит“, „Канди“.