Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането“
Салвадор Дали
Година 1944 г.
Техника маслени бои на дърво
Размери 40,5 × 51 cm
Изложена Музей „Тисен-Борнемиса“, Мадрид, Испания

„Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането“ е сюрреалистична картина от Салвадор Дали. Алтернативно, по-късо име за картината е „Сън, предизвикан от полета на пчела“. Нарисувана е през 1944, когато Дали и жена му, Гала, живеят в Съединените щати.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На картината е изобразена морска панорама от далечни хоризонти и спокойни води, вероятно Порт Лигат, сред които Гала е обектът на сцената. В непосредствена близост до голото тяло на спящата жена, която левитира над плоска скала, която плава над морето, Дали представя две окачени капчици вода, както и нар – християнски символ на плодородието и възкресението. Над нара лети пчела – насекомо, което традиционно символизира Богородица.

В горния ляв ъгъл на картината риба (Sebastes ruberrimus) излиза от нара, а от нея на свой ред излиза тигър, който изхвърля друг тигър с пушка с байонет, който е напът да ужили Гала по ръката. Над тях е първата употреба на Дали на слон с дълги фламингови крака, намерен в по-късните му композиции като Изкушението на Св. Антоний. Слонът носи на гърба си обелиск, вдъхновен от Берниновия Слон и обелиск в Рим.