Сън (вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сън
The Sun
Информация
Видежедневник
Форматтаблоид
Начало15 септември 1964 г.
ИздателНюз Корпорейшън
Езиканглийски език
Политическиконсерватизъм
Държава Великобритания
Седалище1 London Bridge Street, Лондон,
Сайтwww.thesun.co.uk
Сън в Общомедия

Сън (на английски: The Sun) е таблоиден всекидневник, публикуван във Великобритания, Ирландия – най-четеният и с най-висок тираж вестник на английски език, който започва да излиза с 3 107 412 копия на ден през първата половина на 2006 г. (ЮЕсЕй Тудей, най-добре продавания в САЩ вестник е с 2 270 000). Издава се от Нюз Груп Нюзпейпърс на Нюз Интернешънъл, собственост на Рупърт Мърдок Нюз Корпорейшън.

Сън преди Мърдок[редактиране | редактиране на кода]

Сън стартира през 1964 г. като замества Дейли Хералд, в който Мирър Груп взема 51% участие, когато закупува Одхам Прес през 1961 г.[1] Хералд, 49% притежаван от Трейдс Юниън Конгрес и обвързан с подкрепата на политиката на Лейбъристите, като продава над 1,4 милиона копия на ден по време на промяната. Но неговите застаряващи читатели от работническата класа стават неатрактивни за рекламодателите и притежателите на вестника (които през 1963 променят името на тяхното издателска империя на Интернешънъл Пъблишинг Корпорейшън) не искали Херълд да се състезава с Мирър. Маркетингово проучване, направено от Марк Абрамс показало, че има търсене повече за средностатистически ляво-центристки ежедневник, които да отразяват промените в британската демография, и ИПК придумва ТЮК да си продаде дяла, за да бъде пуснат на пазара Херълд като Сън.[2]

Пуснатият наново вестник не оправдава очакванията на ИПК, циркулацията продължава да спада и скоро започва да губи повече пари отколкото Херълд е губел откогато и да е било. През 1969, ИПК се отказва от всичко и решава да продаде губещия вестник на Рупърт Мърдок – решение, което съюзите подкрепят, понеже Мърдок обещал да запази работните места.[3]

Ранните години на Мърдок[редактиране | редактиране на кода]

Мърдок незабавно пуска вестника като таблоид, и го обвързва с Новини от Света, сензационалисткия неделен вестник, който е купил предната година. Сън използвал същите преси за печат и вестниците вече били организирани заедно от по-висши служители.

Третата страница[редактиране | редактиране на кода]

Във всеки брой на трета страница, една от известните в този вестник, се публикуват снимки на голи до кръста една или повече млади жени. Тя е критикувана за порнография от феминистки и консервативни организации, тъй като някои от моделите са все още деца, на възраст между 16 и 17 години. За първи път тази страница се появява на 17 ноември 1969, тогава моделите били облечени с тесни фланелки за да се виждат формите на тялото им.[4] За 35 години са публикувани снимките на почти 9000 жени почти без прекъсване (с много редки изключения, като например през следващите 4 дена след атентатите в Лондон на 7 юли 2005).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "The Sun newspaper is born" // BBC News. Посетен на 19 January 2009.
  2. "Scrapbook – The IPC Sun logo"
  3. Sandbrooik, p. 58.
  4. Bill Grundy "The Press: Of the Sun...", The Spectator, 25 July 1969, p. 11.