Сърбиянци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Сърбиянци са наричани жителите на Централна Сърбия и по-специално на Шумадия. [1]

Изразът е много спорен, както езиково, така и политически, понеже подтекстово и семантично с него се оспорва както сръбския език на населението на Централна Сърбия, така и народностната му принадлежност. За много хора израза е обиден. [2][3][4]

Значението на израза е огромно, понеже както отбелязва белградския възпитаник Кръстьо Мисирков:

Като имам предвид ролята, която играе езикът при класификацията на различните племена и по-големи единици - народи, позволявам си да обърна внимание на едно твърде малко изследвано южнославянско наречие, погранично между българския и сръбския език и твърде важно, както за съвременната, тъй и за историческата етнография на Балканския полуостров. Подразбирам моравското или (според Караджича) ресавско наречие, на ко­ето говорят повече от двете трети на всичкото славянско население в Сърбия.

[5]

Старите разбирания за местожителството на сърбиянците е:

((sr)) Једно време Србијанцем се сматрала особа српске националности која живи негде између Земуна и Лесковца, или макар до административне границе са Косовом.

[6]

Сърбиянски език[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на Черна гора, идентифициращи се и имащи се за най-чистите сърби, т.е. черногорци, твърдят следното за своя майчин черногорски език:

Черногорският, йекеавицата е най-чистият сръбски, сърбите в Сърбия говорят нечист сръбски, по-точно български език. Езикът на Негош и черногорците е правилният сръбски, в Черна гора се говори най-чист сръбски!

[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]