ТВ-град

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Административната сграда на ТВ-Град

ТВ-град (на датски: TV-Byen) е бивша централа на датската национална радиопредавателна корпорация ДР, намираща се в гр. Гладсаксе (община Гладсаксе, Столичен регион), на около 14 km северозападно от центъра на Копенхаген, Дания.

ДР се мести в настоящата си централа ДР град през 2007 г. След напускането от ДР на комплекса, на площ от 207 000 m2 са изградени нови офисни, жилищни и търговски площи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата Радиохусел (Radiohuset) в гр. Фредериксберг е завършена като нов дом на ДР през 1945 г. Проектирана е от Вилхелм Лаурицен. През 1950-те години, с нарастването на ролята на телевизионните медии, тя вече е прекалено малка, за да покрива нуждите на ДР. Организира се проектантски конкурс за нов център на ДР в гр. Гладсаксе, който е спечелен от студиото на Вилхелм Лауритцен. Тяхното печелившо предложение е проектирано от Моргенс Боертман[1].

Построеното през първата фаза на проекта е открито от крал Фредерик IX Датски през 1966 г. Изграденото през втората фаза на проекта, която включва 14-етажна административна сграда, е открито през 1970 г. Последната фаза на проекта, включваща Новинарската сграда, е завършена няколко години по-късно.

В централата Тв-град се помещават цялата администрация, телевизионни и филмови студиа, отделът за костюми, работилници и места за други дейности. Повечето от излъчванията на ДР радио, като концертната зала ДР, продължават да са в Радиохусел. Вечерните новини, ТВ вестникът на телевизия ДР са излъчвани от Радиохусел до 7 октомври 1983 г.

През 2006-2007 г. ДР напуска ТВ-град след построяването на новата им централа ДР град на Йорстад, Копенхаген.

Реконструкция[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 г. фирмите за недвижими имоти Sjælsø Gruppen и Ejendomsselskabet St. Frederikslund закупуват от ДР нейните предишни централи ТВ-град и Радиохусел за 780 милиона датски крони[2].

Имотът в Гладсаксе с 207 000 m2 площ се състои от 30 сгради с обща площ от 100 000 m2[3]. Подробният устройствен план за ТВ-град е приет през 2005 г.[4] Консултантската одитна и счетоводна компания Ernst & Young се настанява в офис сградата през 2009 г.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. TV-Byen, Gladsaxe // Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Архивиран от оригинала на 2014-02-21. Посетен на 3 февруари 2014. (на датски)
  2. Sjllsø Gruppen med I købet af DR-Byen og Radiohuset // Børsen. Архивиран от оригинала на 2016-03-03. Посетен на 3 февруари 2014. (на датски)
  3. TV-Byen I Gladsaxe // Gyldendal. Посетен на 3 февруари 2014. (на датски)
  4. Sjælsø Gruppen sælger projekt i TV-byen // Berlingske. Посетен на 3 февруари 2014.
  5. Ernst & Young flytter ind i TV-Byen // Berlingske. Посетен на 3 февруари 2014. (на датски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата TV-Byen в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​