Одит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Одит.

Одит (на английски: audit, произнасяно ['ɔ:dit], от латинското audio – слушам) е проверка с оценка на лице, организация, система, процес, предприятие, проект или продукт.

Терминът популярно най-често се отнася до финансовия одит[1], но подобни концепции има също в държавното управление, проектовия мениджмънт, управлението на качеството, енергийната ефективност и други.

Легална дефиниция[редактиране | редактиране на кода]

В българското законодателство легална дефиниция на понятието и термина „одит“ се съдържа в Закона за Сметната палата, а именно, това „е проверката, която включва действията по събиране и анализиране на финансова и нефинансова информация за оценка на управлението на бюджетните и другите публични средства и дейности и на отчетността в одитирания обект с цел подобряването им“.[2]

Независимо от вида одит и при финансовия контрол се осъществява проверка на цялата информация (и нефинансова) по отношение на предмета на одита.

Видове одити[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от предмета на проверката се разграничава финансов одит, одит на съответствие, одит на изпълнението, отделни видове и отраслови специфични одити и т.н.

Видове одити по време[редактиране | редактиране на кода]

Възприетата повсеместно по света френска система за финансов контрол разграничава:

  • предварителен контрол (фр. le contrôle a priori);
  • контрол по изпълнението (фр. le contrôle en cours d'exécution);
  • последващ контрол (фр. le contrôle a posteriori).

Видове одити според осъществяващия го[редактиране | редактиране на кода]

В зевисимост от това какъв орган субординационно извършва одита се разграничават:

  1. външен одит (по отношение на публичните финансиСметна палата)
  2. вътрешен одит

Одит спрямо оценяване[редактиране | редактиране на кода]

Разликата между одити и оценявания може да бъде от значителна до нулева.

Според общото правило одитите трябва винаги да представляват независима оценка, което включва някаква степен на количествен и качествен анализ, докато оценяването подсказва за по-малко независим и по-скоро консултативен подход.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Закон за Сметната палата и Закон за Сметната палата (отм.)
  1. РБЕ
  2. Закон за Сметната палата. // Посетен на 16.03.2022.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Audit в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​