Тайнственият остров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тайнственият остров
L'Île mystérieuse
Корица на издание, публикувано от Етцел.
Корица на издание,
публикувано от Етцел.
АвторЖул Верн
ИлюстраторЖул Фера
Създаване
Първо издание1874 г.
 Франция
ИздателствоПиер-Жул Етцел
Оригинален езикфренски
ЖанрПриключенски
Научна фантастика
Видроман
Страници387

Издателство в България„Народна младеж“, София, 1972
ПреводачЙордан Петров
Тайнственият остров в Общомедия

„Тайнственият остров“ (на френски: L'Île mystérieuse) е роман на френския писател Жул Верн, публикуван през 1874 г.

Книгата разказва за петима американски военнопленници, които по време на Гражданската война успяват да избягат с балон, който е отнесен от ураган на необитаем остров, на чийто терен започват да се случват необикновени неща.

Верн от дълго време е планувал да създаде история, вдъхновена от Робинзон Крузо, разказваща за група от хора, изоставени на самотен остров. Първият му опит в тази област е „Чичо Робинзон“, отхвърлен от издателя му Пиер Етцел, поради липсата на фантастични елементи. Втория опит на Верн задоволява повече Етцел и „Тайнственият остров“ е публикуван.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Петима американски военнопленници успяват да избягат от обсадения Ричмънд, Вирджиния, с помощта на балон по време на Гражданската война. Спуканият балон е отнесен от ураган в открития Тихи океан. Пътниците едва успяват да се доберат до непознато островче, близо до по-голям остров. По време на кацането един от пътниците – инженера Сайръс Смит, заедно с неговото куче Тод, падат и изчезват във водите. Наб, верният чернокож слуга на Смит, не може да си примери със загубата на господаря си. Заедно с дописникът Джедеон Спилет организират неуспешно търсене, докато моряка Пенкроф и младия Хърбърт намират храна и временен подслон на другия остров.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

  • Сайръс Смит – инженер и учен, надарен с изключителен интелект и храброст. Запазва спокойствие дори в най-кризисните ситуации. Слаб и жилав на 45 години.
  • Джедеон Спилет – дописник на „Ню Йорк херълд“, натоварен със задачата да следи военните действия на северните войски. Упорит, предприемчив и бърз.
  • Неб – чернокож, верен другар на Сайръс Смит. Роден от майка и баща роби. Израства като роб в имението на Смит. Освободен е от господари си, но остава при него.
  • Бонавентюр Пенкроф – моряк, пропътувал всички морета по света. Предприемчив и решителен мъж на 35-годишна възраст. Висок и строен.
  • Хърбърт Браун – петнадесетгодишно момче сирак, родом от Ню Джърси. Син на покойния капитан на Пенкрофт. Морякът отглежда момчето като свой собствен син.
  • Топ – домашното куче на Сайръс Смит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Krystek, Lee. Jules Verne: An Author Before His Time? // unmuseum.org, 2002. Посетен на 17 юли 2015. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]