Танкова песен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Танкова песен“ (на немски: Panzerlied) е германска военна песен, един от най-известните маршове на Вермахта през Втората световна война.

Написана е през юни 1933 г. от оберлейтенант Курт Вийле, на път за Кьонигсбрук. Вийле адаптира немска моряшка песен, като прави текста по-подходящ за танковите войски на Вермахта. По това време Германия тайно разработва бронирани войски, в разрез с Версайския договор. Песента може да се счита като отражение на германското превъоръжаване, започнало по същото време, когато е написана.

Препратката в четвъртия куплет за вражеските оръдия „скрити в жълтия пясък“, вероятно е била добавена под влиянието на кампаниите на Африканския корпус на Ромел в Северна Африка, тъй като през 1933 г. едва ли Вийле е имал представа, че германските танкове ще участват в битки в пустинята десет години по-късно.

„Танкова песен“ печели слава в англоговорещия свят, благодарение на използването ѝ във филма от 1965 г. „Битката за Ардените“[1][2] (макар че през целия филм германците говорят английски, песента се пее на немски).

Песента се използва от Бундесвера и Въоръжените сили на Австрия (Бундесхеер) и до днес. Тя е в употреба и в чилийската армия,[3] а мелодията се използва за песента на френския Чуждестранен легион „Képi Blanc“ („Белите шапки“)[4] както и, неофициално, от някои моторизирани и парашутно-десантни части на италианската армия. Използва се също и от южнокорейската армия, като е пята на корейски като маршова песен на танковите ѝ и други моторизирани части.

Мелодията на песента се използва като неофициален химн на немската общност в Намибия, и неофициален химн на управляваната през втората половина на 20 век от ЮАР подмандатна територия Югозападна Африка (днешна Намибия). Тази песен е известна там като „Südwesterlied“ или „Hart wie Kameldornholz“ — „Твърда като камилска акация“ (вид специфично с твърдостта си дърво, характерно за района на Югозападна Африка, Acacia erioloba).[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Откъс от филма „Битката за Ардените“
  2. В оригинал, се повтарят последните три реда от всеки куплет, но във филма се пее само първия куплет, като се повтаря няколко пъти.
  3. Чилийски военен парад, 19 септември 2010 г.
  4. „Képi Blanc“
  5. Hart wie Kameldornholz