Въоръжени сили на Австрия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Въоръжени сили на Австрия
Österreichs Bundesheer
Видове ВС
Сухопътни войски
ВВС Roundel of Austria.svg
Ръководство
Щаб-квартира:Виена
Министър на
отбраната:
Норберт Дарабос
Личен състав
Численост на
редовните войски:
31 000
Годни за военна
служба (мъже):
1.5
Призивна възраст:18
Финанси
Годишни разходи:1 000 000
Процент от БВП за отбраната:0,7% (2014)
Основни местни
оръжейни доставчици:
Щаер Манлихер
Основни чуждестранни
оръжейни доставчици:
Флаг на Германия Германия
Флаг на САЩ САЩ
Флаг на Италия Италия
Флаг на Франция Франция
История

Звания и отличия
Звания и отличия в австрийската армия

Въоръжените сили на Австрия (на немски: Österreichs Bundesheer) представляват армията на Австрия. Има два основни клона – Сухопътни войски (Kommando Landstreitkräfte) и Военновъздушни сили (Kommando Luftstreitkräfte).

Тъй като Австрия е континентална страна, тя няма военноморски флот.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Австрийската армия – малка, но добре подготвена

АВТОР БОРЯНА РАДЕВА · 24/03/2017, ГЛЕДАНИЯ 1 468

Combined Resolve IIСъвременната австрийска армия е създадена след Втората световна война. През 1955 г. Австрия обявява постоянен неутралитет и го вписва в конституцията си. Оттогава основната цел на въоръжените сили на страната е защитата на този неутралитет. Затова Австрия не е член на НАТО.

В периода на Студената война австрийската армия на няколко пъти е в състояние на повишена бойна готовност заради изостране на ситуацията в съседни държави. Това се случва по време на събитията в Унгария и в Чехословакия, съответно през 1956 г. и през 1968 г., както и по време на войната в Югославия през 1991 г. След края на Студената война австрийските въоръжени сили помагат на граничните полицаи при управлението на притока на незаконни мигранти. Войните в бивша Югославия водят до подем във въоръжението, нещо ограничавано дотогава от договора през 1955 г.

От 1960 г. армията на Австрия участва в мисии на ООН, а от 1995 г. е в програмата на НАТО „Партньорство за мир”, като австрийски военни са част от КФОР в Косово.

Въоръжените сили на Австрия имат два основни клона – Сухопътни войски и Военновъздушни сили. Тъй като Австрия е континентална страна, тя няма военноморски флот. Максимален размах армията достига през 1987 г., когато в състава и са включени 14 щабни съединения, 7 бригади, 34 полка, 158 батальона и 943 по-малки подразделения.

В момента Австрия разполага с малка, но добре подготвена и оборудвана армия. Числеността и е около 53 000 души, заедно със 12 хиляди войници на срочна служба. Мобилизационният ресурс е около 1 550 000 души. Военният бюджет на Австрия възлиза на около 3 млрд. евро. В австрийските сухопътни войски служат 21 700 души. Числеността на ВВС е 4300 души. На въоръжение във ВВС са 15 многоцелеви изтребителя „Юрофайтър”, транспортни самолети „Локхийд С-130К” и Pilatus PC-6/B и хеликоптери Aerospatiale SA 316A, Bell OH-58B Kiowa, Agusta-Bell AB 212 и Sikorsky S-70A.

През януари 2013 г. на референдум австрийците гласуваха с голямо мнозинство за запазване на задължителната военна служба. Около 60% от населението гласува да се запази военната служба, а 40% дадоха гласа си в полза на създаването на професионална армия. Въпросът за военната повинност разделя политиците в страната, както и избирателите. Поддръжниците на промяната са на мнение, че професионалната армия ще бъде по-ефективна, докато критиците смятат, че това би поставило на риск заветният неутралитет на Австрия.

На 18-годишна възраст мъжете в Австрия служат по шест месеца в армията или девет месеца в цивилна служба. 22 000 мъже са привиквани в армията за военна служба всяка година. Тези, които не искат да служат в армията, трябва да прекарат девет месеца на работа като шофьори на линейки или в домовете за възрастни.

Все по-малкото европейски страни изискват задължителна военна служба. Франция изоставени наборната служба през 1996 г., а Германия през 2011 г. В съседната на Австрия Швеция все повече нарастват призивите за край на задължителната военна служба. Задължителна военна повинност в Европа сред членките на НАТО има в следните страни: Дания, Естония, Гърция,

Норвегия, Турция. Сред нечленките на НАТО наборната служба е задължителна в Беларус, Кипър, Финландия, Молдова, Русия, Швейцария, Украйна.


Интересни факти Много от подразделенията в австрийската армия съхраняват традициите и са приемници на императорската армия на Австро-Унгария.

До 2006 г. в състава на австрийската армия влиза Дунавската флотилия, традиционно обвързана с инженерните части на сухопътните войски. През 2011 г. е обявен план за мащабно съкращаване на бронираната техника с цел намаляване на разходите. През 2013 г. количеството бронетехника е намалено от 1147 на 389 единици. Заложено е част от танковете "Леополд" също да бъдат отписани от състава и продадени.

Макар армията да е малка, тя разполага с големи количества военна техника собствено производство. Такива са пистолетът Glock, снайперната пушка SSG69, пушката Steyr AUG, както и други образци стрелково оръжие на фирмата Steyr Mannlicher. Австрийско производство са и леките танкове „Кирасир”, БМП „Улан”, БТР „Пандур”.

Един от най-известните хора на планетата, служили в австрийската армия, е Арнодл Шварценегер. Той е бил в танково формирование през 1965 г., прекарал е два месеца във военен арест за самоволно решение и потапяне на танк в река.