Тарик Азиз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тарик Азиз
иракски политик
Тарик Азиз 
Роден: 28 април 1936 г.
Починал: 5 юни 2015 г. (79 г.)

Михаил Юхана (наст. Михаил Юхана, на арабски: ميخائيل يوحنا), по-известен под псевдонима Тарик Азиз, (на арабски: طارق عزيز, асир. ܜܪܩ ܥܙܝܙ; роден на 28 април 1936 г. в Тел Кепе, Найнава) е иракски обществен, политически и държавен деец, министър на информацията (19741977), министър на външните работи (19831991) и заместник министър-председател на Ирак (19792003). Тарик Азиз е един от най-близките съратници на Саддам Хюсеин. След американското нахлуване е арестуван, после временно освободен и отново арестуван.

Михаил Юхана е роден на 28 април 1936 г. в Тел Каиф, в семейството на християни-халдеи. Бащата на Азиз бил дребен чиновник в местната администрация. На млади години Михаил Юхана сменя името си на Тарик Азиз, означаващо „велико минало“[1].

Журналист[редактиране | редактиране на кода]

През 1957 г. Тарик Азиз завършва английска филология във филологическия факултет на Багдадския университет по специалността английска литература. В същата година влиза в партията БААС, като в този период става журналист, а след това и главен редактор на вестника „Ал Джамахир“[2]. В периода 1871-1979 година е главен редактор на вестник Al-Thawra[2].

Начало на политическата кариера[редактиране | редактиране на кода]

През есента на 1974 г. Саддам Хюсейн назначава Тарик Азиз за министър на информацията, с което Михаил Юхана за първи път се появява на международната арена. Благодарение владението на английски език, а също познанията по история и световна политика, Азиз бързо намира общ език с държавните деятели от Близкия изток и Европа. През октомври 1977 г. Азиз напуска министерския пост, но веднага след като Саддам става президент, той назначава Тарик Азиз за вицепремиер. Недоволните от неговото назначение радикални ислямски групировки организират на 1 април 1980 г. покушение. Тогава вицепремиерът по чудо остава жив.

Иракската война[редактиране | редактиране на кода]

Тарик Азиз, преводач на Абас Халаф и Владимир Путин. Москва, 26 июли 2000 г.

Преди краха на режима на Саддам Хюсеин, Азиз развива много активна дейност. Раздава интервюта на западните информационни агенции, прави срещи с видни политици, в това число и с папата. От първия ден на началото на войната американците съсредоточват основно внимание върху Азиз. Отначало те твърдят, че на 19 март е убит при опит да избяга от Саддам Хюсейн, после – че е убит от иракчаните, накрая, че загива при бомбардировките. При всички тези слухове вицепремиерът отговаря с изявления по телевизията.

Трибунал[редактиране | редактиране на кода]

Участие в качеството на свидетел[редактиране | редактиране на кода]

На 1 юли 2004 г. Тарик Азиз заедно със Саддам Хюсеин и 11 представители на иракското ръководство застава пред съда с предявени обвинения за военни престъпления. Азиз отрича своята съпричастност към извършените убийства:

Искам да зная. Обвиненията персонални ли са?...Действително ли Тарик Азиз се обвинява в тези убийства?... Ако е имало престъпления, моралната отговорност лежи върху ръководството. Само че членовете на това ръководство не могат персонално да носят отговорността. Аз никого не съм убивал пряко.[3]

По-нататък, Тарик Азиз се явява на заседанията на съда в качеството си на свидетел. Азиз е един от свидетелите на защитата на съда против Саддам Хюсеин по делото Эд Дуджейл и Анфал. Той категорично отказва да свидетелства срещу екс-президента и неговите съратници, а в навечерието на екзекуцията на Саддам Хюсеин поисква да излезе „с важно заявление“, но това не му се позволява. Когато екзекутират Саддам Хюсеин, Тарик Азиз заплаква.

Подсъдим[редактиране | редактиране на кода]

На 29 април 2008 г. иракският Върховен трибунал предявява срещу Тарик Азиз обвинение за екзекуцията на 40 търговци през 1992 г.[4]. Тогава 42-ма иракски дребни търговци са екзекутирани след няколко часов арест по обвинение в изкуствено завишаване цените на стоките от първа необходимост в условията на въведени срещу Ирак санкции. По това обвинение на 11 март 2009 г. Тарик Азиз е осъден на 15 години затвор. Впоследствие, на 3 август 2009 г. са му дадени още 7 години за участие при насилствено изселване на кюрди от североизточните райони на Ирак.[5]. На 26 октомври 2010 г. е осъден на смърт. [6] На 30 октомври обявява гладна стачка в която се включват още 25 затворници, в знак на протест срещу отмяната на свиждането с роднини, доскоро разрешено всеки последен петък в месеца. Приближени на Азиз отбелязват, че той е тежко болен и контактът с роднините му е жизнено важен за него. [7]

На 17 ноември 2010 г. президентът на Ирак Джалал Талабани обявява, че бидейки социалист, няма да подпише заповедта за екзекуцията на бившия вицепрезидент.[8]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Тарик Азиз е женен, има 3 сина.

Здраве[редактиране | редактиране на кода]

На 17 януари 2010 г. получава инсулт и загубва говора си.[9]. По данни на АФП Азиз е преместен от затвора в болницата на американската военна база в Багдад.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]