Малокаменишки езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тевно езеро)
Направо към: навигация, търсене
Карта на Малокаменишките езера и циркуса Белемето

Малокаменишки езера - група езера в Северен Пирин в долината на река Мозговица, ляв приток на Санданска Бистрица. Наричат се така по името на връх Малка Каменица. Друго популярно название, останало от миналото, е Белеметски езера по името на циркуса Белемето, в който се намират. Относително по-рядко езерата се наричат и Мозговишки, тъй като от тях води началото си река Мозговица.

Около тях са разположени няколко известни върха - Каменица, Малка Каменица, Кралев двор, Момин двор, Валявишки чукар. На брой са 13, но само 8 са постоянни, а останалите са малки и плитки и през лятото пресъхват.

Най-голямото и най-високо разположеното е Тевното езеро, което се намира най-северно от групата в непосредствена близост под върховете Момин двор и Валявишки чукар, на 41°42′00″ с. ш. 23°28′47″ и. д. / 41.7° с. ш. 23.479722° и. д.. Има издължена, крива форма, която слабо прилича на бъбрек. Със своята площ от 60 декара (450 х 175 м) то е най-голямото езеро над 2500 м. в България. Точната му височина е 2512 м — това го поставя на шесто място по височина и същевременно е на осмо място по големина в Пирин (площта му е два пъти по-голяма от тази на петте по-високи езера взети заедно). Дълбоко е близо 4 м. Воден обем: 116 000 куб. м. Край потока, който изтича към останалите езера на юг, се намира заслона Тевно езеро.

Езерата в циркус Белемето, снимани от в. Кралев двор. Вдясно - Тевното езеро с едноименната хижа. Вляво - връх Каменица

Не всички от останалите езера са изследвани. Само три от тях са по-значителни. Триъгълното езеро се намира точно под Тевното на височина 2453 м. То е с площ само 7 декара (130 х 107 м). Под него се намира цяла групичка малки езера, най-голямото от които е с площ 1,8 декара. Още по-надолу, на 2375 м н. в., събирайки водите на останалите езера, се намира продълговато езеро с размери 270 х 80 м и площ около 10 декара (не е измервана точно). Дълбоко е 2,3 м и има воден обем 11 500 куб. м. Значително по-надолу по река Мозговица е второто по големина езеро от групата, за което обаче няма точни данни. Намира се малко под 2200 м височина и има площ около или над 20 декара.


Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]