Телевизионна антена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Телевизионна антена е антена, предназначена за приемане на сигнал на ефирна телевизия на честоти 41 – 250 MHz от VHF диапазона и 470 – 960 MHz в UHF диапазона в зависимост от страната (честотите на телевизионните канали се определят от националното законодателство). Телевизионните антени се произвеждат в два варианта: „стайна“, която се разполага върху или в близост до телевизора, и „външна“, която се монтира на мачта в близост до дома или директно върху покрива. Възможно е да се монтира и в таванско помещение, но е необходимо таванът да е достатъчно висок и сух. Най-популярни стайни антени са тези от диполен или кръгов тип[1] докато външните антени са предимно от вида логопериодична антена, симетричен вибратор (тип яги),[1] и др. Външните антени са по-скъпи и по-трудни за монтаж, но са необходимост за добро качество на приемания сигнал в зоните с по-слабо покритие от страна на излъчващите предаватели. Понякога се налага и антенен усилвател.

Предавателните телевизионни антени винаги са разположени на открито или защитени с пластмасов капак. За разлика от потребителските антени, тези на предавателя са с усилена конструкция и проектирани по сложни спецификации. Повечето масови телевизионни антени използват стандартен коаксиален кабел с букса съответстваща на всеки модел телевизор. По-старите аналогови TV антени използваха симетричен фидерен кабел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Gulati, R.R.. Monochrome And Colour Television. New Age International, 2007. ISBN 8122416071. с. 164 – 170.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Television antenna“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.