Телевизионна камера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Modern digital television camera with a DIGI SUPER 86II xs lens from Canon. The camera was used during a bandy match between Hammarby and GAIS in Elitserien, Zinkendamms IP (Stockholm) 2012-02-11.

Телевизионната камера е скъпо устройство за създаване на телевизионни филми. (различна от снимачна камера, която предварително заснема сцените на филмова лента ).

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните видеокамери са механични скенери на летящи петна, които в употреба през 1920-те и 1930-те по време на периода на механична телевизия. Подобренията в катодните тръби през 1930 г. поставят началото на ерата на електронната телевизия. По-рано, камерите са много големи устройства, почти винаги разделени в две големи части. Частта на камерата съдържа обектива и тръбата с предварителните усилватели и друга необходима електроника е свързана с многожилен кабел с голям диаметър към останалата част от електрониката на камерата, обикновено монтирана на някаква поставка в отделна стая в студиото, или в отдалечен камион. Главата на камерата не можела да генерира видеосигнална картина сама по себе си. Видео сигналът е изведен от втората единица на системата, към останалата част на студиото за превключване и предаване. От петдесетте години, електронната миниатюризация прогресира дотам, че някои монохромни камери могат да действат самостоятелно и дори да са преносими. Но конфигурацията на студиото продължава да използва големия кабелен сноп за предаване на сигнали обратно към блока за управление на камерата. Този блок пък на свой ред се използва за синхронизиране и работа с функциите на камерата, като например експозицията и нива на черното. 

1954 RCA TK-41C, 310 lbs.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]