Канон (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Канон.

Canon
Типкабушики гайша
ИндустрияЕлектроника
Основаване1937 г.
ОснователМитарай, Такеши
СедалищеТокио, Япония
Служители191 889 (2014)
Продуктикамери, принтери, скенери
Годишни приходи3,401 трлн. ¥ (2016 г.)
Уебсайтwww.canon.com
Canon в Общомедия

Canon (на японски:キャノン株式会社, Кя̀нон кабушики-гайша) е транснационална компания за производство на оптични продукти – камери, фотоапарати, принтери, оптични прибори, скенери, устройства за телевизията, решения в сферата на IT и др. Към края на 2014 г. групата компании Canon включва 261 консолидирани дъщерни компании, в нея работят около 192 хиляди служители по целия свят. През 2018 година стана известно, че в корпорацията Canon планира да купи на известния разработчик в областта на системите за видеоаналитики компания BriefCam от Израел, която ще бъде третата в редица производители, специализирани в видеонаблюдении.[1]

Седалището на фирмата е в Токио, Япония. Основана е през 1937 г. от Такеши Матари, Горо Тошида и Сабуро Очида.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Canon е производител на бизнес и потребителски продукти за изображения, като принтери, скенери, бинокли, компактни цифрови фотоапарати, огледално-рефлексни фотоапарати, обективи и видеокамери.

Бизнес решенията на компанията предлагат продукти за печат и обработка на документи за малки, средни и големи предприятия.

По-малко известни продукти на Canon включват медицински, оптични продукти и продукти за радиоразпръскването, рентгенови устройства, микропроцесорни продукти, цифрови скенери на микрофилми.

Лазерни принтери[редактиране | редактиране на кода]

От много години Canon е от основните производители на печатни механизми, които се ползват масово в лазерни принтери. Първите модели на Apple LaserWriter и подобните продукти на компанията HP са използвали машината на Canon – Canon LBP-CX. Следващите модели (LaserWriter II series, LaserJet II series) са ползвали съответно Canon LBP-SX. Следващите модели са ползвали съответно по-новите модели Canon LBP-LX, LBP-EX, LBP-PX и т.н.

Между много от моделите на Canon печатащите устройства, голяма част от частите са взаимозаменяеми (тонер касети, касети с мастила, и т.н.)

Цифрови копирни машини[редактиране | редактиране на кода]

Най-голям дял от приходите на Canon носи отделът за мултифункционални копирни устройства. Доста от основните промени по време на „цифровата революция“ в индустрията са изобретени от Canon. Това позволява на фирмата да се задържи с най-голям пазарен дял за 26 от последните 27 години.

Мастилено-струйни принтери[редактиране | редактиране на кода]

Цифрови фотоапарати[редактиране | редактиране на кода]

Фотоапарат Canon EOS 50D

Canon произвежда и разпространява цифрови фотоапарати от 1984 г., стартирайки с модела RC-701. RC-серията е последвана от PowerShot и Digital IXUS. Canon произвежда и серията EOS, която включва професионални модели фотоапарати.

Вижте основните статии за:
Canon PowerShot
Canon PowerShot G series
Canon Digital IXUS
Canon EOS
Canon EF lens mount (includes list of EF lenses)
Canon EF-S lens mount, a subset of the EF mount specifically for DSLRs with APS-C sensors (includes list of EF-S lenses)

Светкавици Canon[редактиране | редактиране на кода]

Светкавица Canon 430EX II Speedlite

Скенери[редактиране | редактиране на кода]

Canon произвежда широка гама от плоски скенери, филмови скенери и документни скенери за домашна и бизнес употреба, включително Canon CanoScan 8800F.

Компютри[редактиране | редактиране на кода]

Canon представя два свои модела домашни компютри през 1983 г., MSX V-10 и MSX V-20. Двата предлагат минималния набор от стандартни характеристики за MSX стандарта без никакви допълнителни подобрения. V-20 е можел да получава снимки от фотоапарат Canon T90, оборудван с Data Memory Back T90 разширение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]