Канон (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Canon
Лого на Canon
Основана 1937 г.
Седалище Токио, Япония
Служители 67,1 хил. (2006)
Продукти камери,принтери,скенери
Уебсайт http://www.canon.com
Canon в Общомедия

Canon (на японски:キャノン株式会社) е корпорация за производство на оптични продукти - камери, фотоапарати, принтери и др.

Седалището на фирмата е в Токио, Япония. Основана е през 1937 от Такеши Матари, Горо Тошида и Сабуро Очида.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Канон е производител на бизнес и потребителски продукти за изображения като принтери, скенери, бинокли, компактни цифрови фотоапарати, огледално-рефлексни фотоапарати, обективи и видеокамери.

Бизнес решенията на компанията предлагат продукти за печат и обработка на документи за малки, средни и големи предприятия.

По-малко известни продукти на Канон включват медицински, оптични и радиоразпръскващи продукти, рентгенови устройства, микропроцесорни продукти, цифрови сканери на микрофилми.

Лазерни принтери[редактиране | редактиране на кода]

От много години Канон е от основните производители на печатни механизми, които се ползват масово в лазерни принтери. Първите модели на Apple LaserWriter и подобните продукти на компанията HP са използвали машината на Канон - Canon LBP-CX. А следващите модели (LaserWriter II series, LaserJet II series) са ползвали съответно Canon LBP-SX. Следващите модели пък са ползвали съответно по-новите модели Canon LBP-LX, LBP-EX, LBP-PX и т.н.

Между много от моделите на Канон печатащите устройства, голяма част от частите са взаймозаменяеми (тонер касети, касети с мастила, и т.н.).

Цифрови копирни машини[редактиране | редактиране на кода]

Най-голям дял от приходите на Канон носи отделът за мултифункционални копирни устройства. Доста от основните промени по време на "Цифровата революция" в индустрията са били изобретени от Канон. Това позволява на Канон да се задържи с най-голям пазарен дял за 26 години от последните 27 години.

Мастилно-струйни принтери[редактиране | редактиране на кода]

Цифрови фотоапарати[редактиране | редактиране на кода]

A Canon EOS 50D camera

Канон е произвежда и разпространява цифрови фотоапарати от 1984 година стартирайки с модела RC-701. RC серията е последвана от PowerShot и Digital IXUS. Канон произвежда и серията EOS, която включва професионални модели фотоапарати.

Вижте основните статии за:
Canon PowerShot
Canon PowerShot G series
Canon Digital IXUS
Canon EOS
Canon EF lens mount (includes list of EF lenses)
Canon EF-S lens mount, a subset of the EF mount specifically for DSLRs with APS-C sensors (includes list of EF-S lenses)

Светкавици Канон[редактиране | редактиране на кода]

A Canon 430EX II Speedlite flash system

Сканери[редактиране | редактиране на кода]

Canon произвежда широка гама от плоски скенери, филмови скенери и документни скенери за домашна и бизнес употреба, включително Canon CanoScan 8800F.

Компютри[редактиране | редактиране на кода]

Канон представя два свои модела домашни компютри през 1983 година, MSX V-10 и MSX V-20. Двата предлагат минималния набор от стандартни характеристики за MSX стандарта без никакви допълнителни подобрения. V-20 е можел да получава снимки от фотоапарат Канон T90 оборудван с Data Memory Back T90 разширение.

Вижте: Canon V-20

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]