Теодора Пейкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодора Пейкова

Родена
1892 г.
Починала
1979 г. (87 г.)
Теодора Пейкова в Общомедия

Теодора Стефанова Пейкова е българска редакторка, общественичка и писателка. Заедно със своя съпруг Стефан Пейков издава и редактира женското списание „Икономия и домакинство“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва гимназия в София, а след това следва „Пиано“ в консерваториите на Виена и Брюксел. Посещава курсове по литература в Ecole Superieur и домакински курсове Beau mond в Брюксел.

Владее няколко чужди езика, превежда на български език „Заветът на умиращата“ от Емил Зола, „Ангелът на смъртта“ от Дмитрий Мережковски, „Престъпно желание“ от Херман Зудерман, „Между пет и седем“ от германската писателка Лизбет Дил (Liesbet Dill) и др.[1]Като приложение на сп. „Икономия и домакинство“ издава автобиографията на Райна Княгиня (която превежда от руски език) през 1935 г.

Авторка е на разкази и статии за български вестници и списания – „Илюстрована седмица“, „Български войн“, „Народна отбрана“. Пише по социални проблеми, за изобретения от жени, исторически събития, предлага рецепти, медицински съвети и диети за отслабване, съвети за семейството и отглеждане на деца, мода, прически, гимнастика, бродерии, ръкоделие, публикува обзори на периодичния печат, реклами и др.

Сп. „Икономия и домакинство“

Всеки брой на „Икономия и домакинство“ включва като приложения готварски книги, романи, кройки.[2] През 1930-те години Пейкова започва да пише готварски книги, които са търсени и днес.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Съпругът ѝ Стефан Пейков е юрист по образование, собственик на печатница „Книпиграф-София“ и апартаментна сграда на ул. „Цар Освободител“ 10. Имат син лекар.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Теодора Пейкова, dianakolarova.blogspot.bg, 30.05.2011 г.
  2. Назърска, Жоржета, Готварските книги като стимулатор за културна модернизация: от Славейков до Чолчева (1870 – 1944), ВТУ, 2008