Теория на дейността

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Теорията на дейността или дейностния подход е школа в съветската психология, основана от Алексей Леонтиев и Сергей Рубинщейн върху културно-историческия подход на Лев Виготски. Теорията представлява хибрид от психологически факти и аксиоми на марксизмо-ленинизма и господства в съветската психология до края на 80-те години.

История[редактиране | редактиране на кода]

Времето на създаването на теорията е през 20-30-те години на 20 век.

Рубинщейн и Леонтиев разработват теорията паралелно и независимо един от друг. При това те се опират на трудовете на Виготски и на философската теория на Карл Маркс и поради това в техните работи има много общо.

Основната теза на теорията е следната: съзнанието определя дейността, а дейността определя съзнанието.

На основата на това положение през 30-те Рубинщейн формира основния принцип: "единство на съзнанието и дейността". Психиката и съзнанието - това не са два различни аспекти, те образуват органично единство (но не равенство). Дейността не се явява съвкупност от рефлекторни реакции на външен стимул, така както регулира съзнанието. Съзнанието се разглежда като реалност, която не е дадена на субекта непосредствено за неговото самонаблюдение. Съзнанието може да бъде опознато само чрез система от субективни отношения, в това число чрез дейността на субекта, в процеса който този субект се развива. Леонтиев уточнява твърдението на Рубинщейн: "Съзнанието не просто се проявява като отделна реалност, съзнанието е изградено и неразривно свързано с нея".

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Теория деятельности“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.