Направо към съдържанието

Теракотена армия

Теракотена армия
Местоположение
34.385° с. ш. 109.2731° и. д.
Теракотена армия
Местоположение в Китай
Страна Китай
ПровинцияШънси
ГрадСиан
Археология
ВидСкулптурен ансамбъл
ПериодIII век пр. Хр.
Сайтwww.bmy.com.cn
Световно наследство на ЮНЕСКО
ИмеMausoleum of the First Qin Emperor
РегионАзия и Океания
Типкултурно
Критерийi, iii, iv, vi
Вписване1987
ID441
Теракотена армия в Общомедия

Теракотената армия (традиционен китайски:兵馬俑, опростен китайски 兵马俑, пинин bīngmǎ yǒng) е скулптурна композиция край планината Лишан, в селището Линтун до гр. Сиан, провинция Шънси, Китай.

Тази археологическа находка, открита през 1974 година, се намира край Мавзолея на Цин Шъхуан, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.[1] Композицията е сред главните забележителности на Китай.

Представлява ансамбъл от статуи на 8101 воини и още половина остатък от статуя на воин. Всичко те, заедно с каляските и конете, са изработени от теракота в реален размер. Височината на воините варира от 185 сантиметра до 209,77 см. Намира се до земна могила, която представлява 76 метра висока пресечена пирамида с обща площ от 350 м². Счита се, че е построена около 240 пр.н.е.

За изграждането на теракотената армия първият китайски император Цин Шъхуан използва огромни финансови и човешки ресурси и утежнява мъките на народа. Скоро след обединението на държавата започва строителството на гробницата му. Всяка статуя е различна от другите, било то по ръст, облекло и дори размер на обувките. Строителите в обекта наброяват над 700 хиляди души, времето за строителството е около 40 години – чак до смъртта му, когато гробницата още не е била завършена.

Основният проблем на паметника е рушенето на статуите.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mausoleum of the First Qin Emperor – в whc.unesco.org

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]